Већина нутрициониста потврђује да је важно да доручкујете. У наставку прочитајте које опције је најбоље да избегавате!
Доручак поставља расположење за цео дан, због чега је важно да садржи намирнице које не активирају одговор организма на стрес. Већина нутрициониста потврђује да је, посебно за жене, важно да доручкују. Први оброк у дану помаже у одржавању хормонске равнотеже, регулацији нивоа шећера у крви и регулацији нивоа стреса. Када се пробудимо, ниво кортизола је прилично висок, а неке намирнице ће вас, уместо да га смање, учинити да још више будете под стресом током дана.
Ево шта не треба да једете ујутру како не бисте активирали одговор тела на стрес, каже стручњак за исхрану којег цитира МиндбодyГреен.
1. Воћни смути (који је више млечни шејк)
Иако се смутији често препоручују као лак и преносив начин да се добије добра доза протеина и антиоксиданата, већина је заправо врста слатког милкшејка, а нарочито смутији који се праве само од веома слатког воћа (често од банана и манга, који имају висок гликемијски индекс) или од јогурта са воћем и шећером, па отуда и одличан укус. Без добрих масти или протеина који би смањили ефекте скокова шећера у крви, такав смути може да изазове изненадни налет енергије, али неколико сати касније доживећете пад, умор, анксиозност и раздражљивост.
2. Житарице
Лако је направити доручак са житарицама: само их треба ставити у чинију и додати млеко. Ипак, нутриционисти упозоравају да постоји много врста житарица које су изузетно штетне за организам. Изаберите целе, са избором орашастих плодова, здравих масти и пуно влакана за храњење вашег цревног микробиома. Увек проверите етикету када идете у продавницу, јер чак и оне који се сматрају здравима, могу да сакрију много додатог шећера и других штетних састојака са којима не желите да започнете дан.
3. Кроасан и кафа
То је чест избор ујутру, посебно ако журите на посао. Кроасани са путером су укусни и одлично иду уз добру кафу, али то је комбинација која није добра. Не даје вам одговарајућу основу за трајну концентрацију и добро расположење током дана. Кроасани су богати рафинисаним угљеним хидратима и запаљивим мастима, што може да изазове менталну маглу, недостатак концентрације, раздражљивост. Када додате кафу, посебно заслађену, ови негативни ефекти се удвостручују.
Мондо
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ