Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како живети с особом која пати од депресије?: Морате да им будете подршка

Особе чији чланови породице пате од депресије отворено су говорили о томе како изгледа њихов живот и којим тактикама се служе да им олакшају ово тешко стање.

1727774069_shutterstock_2493343683.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Депресија је озбиљан здравствени проблем који погађа око 260 милиона људи широм света. Иако постоје бројна истраживања о подршци особама које се боре с депресијом, мање се говори о утицају тог стања на породице оних који пате од депресије.

Како изгледа живот са чланом породице који се суочава с депресијом? Ово је било главно питање студије коју је водила др Аманда Кол са Универзитета Едит Кован у Аустралији. Др Кол и њен тим су испитивали особе старије од 18 година, које живе са чланом породице којем је званично дијагностикована депресија. Учесници истраживања су поделили лична искуства о томе како изгледа сваки дан живота са особом која пати од депресије. Резултати истраживања су били изненађујући.

Време неизвесности и бриге
Учесници су истакли како је стресно живети у сталном ишчекивању непредвидивих поступака или реакција члана породице који пати од депресије. Истакли су да је веома битно да буду врло пажљиви у комуникацији с том особом и да никако не погоршају ситуацију. Осећања  која су их преплављивала су тескоба и страх, да су непрестано бринули да би депресивни члан њихове породице могао себи да нашкоди. 

Време промена и прилагођавања
Приче испитаника односиле су се на промене које су унели у живот како би се лакше носили са ситуацијом. Промене су се дешавале на три нивоа: мале модификације, компромиси и дубоке промене које су утицале на динамику односа. Многи су се трудили да прикрију праву ситуацију, како би заштитили и породицу и особу која пати од депресије.

Сви испитаници су се прилагођавали ситуацији, често се жртвујући и мењајући своје циљеве и планове. Иако су промене биле тешке, многи су истакли да су им донеле олакшање и побољшале живот.

Време истрајности и издржљивости
Живот са чланом породице који пати од депресије може да буде тежак и изазиве патњу за целу породицу. Ипак, учесници су истакли да су остали доследни у намери да живе квалитетан живот. Одговорност коју су осећали према оболелој драгој особи праћена је осећајем бриге, али и исцрпљености. Један од учесника рекао је:

"Осећате одговорност јер је то ваша породица, али истовремено морате да признате да не можете да контролишете ту особу и покушавате да је разумете."

Сви учесници су тражили помоћ да у себи нађу менталну снагу да се суоче са реалношћу, а то је углавном захтевало велику храброст.

Време наде и опоравка
Испитаници су открили да су развили сопствене стратегије за бољи живот. Ослањали су се на снагу, прилагођавали се по потреби, али нису губили наду када се суоче са изазовима. Прихватили су депресију члана породице као саставни део живота, схватајући да немају моћ да утичу на његово стање. Оно што је охрабрујуће јесте да, иако су се суочавали с бројним потешкоћама, њихове приче су суштински биле оптимистичне и пуне наде за бољу будућност.

Сенса 

Бонус видео

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas