Није скуп, а делотворан је!
Веома је јефтин и свима доступан - купус је намирница на коју многи понекад гледају са висине и избегавају у исхрани.
Једни се жале да добијају од њега гасове и осећај надимања, другима смета мирис кувања купуса у кући а не схватају колико користих састојака он садржи.
Прочитајте још: Три састојка чине рецепт за здравље дисајних путева: Нутрициониста Тодоровић открива
За почетак, купус је изванредан извор витамина Ц. Треба да знате да је само 100 гр купуса довољно да задовољи дневне потребе организма за овим важним помоћником у борби против вируса.
Такође, подсетите се да је витамин Ц неопходан да би се формирао колаген те да од њега зависи чврстина ваше коже и гипкост мишића и тела. Зато је важно да једете свеж купус барем три пута недељно.
Прочитајте још: Пет једноставних САВЕТА који ће вам помоћи да избегнете ПРЕЈЕДАЊЕ у току празника
Купус одржава здравље система за варење у добром стању. Влакна у овом поврћу су главни извор хране за "добре" бактерије као што су бифидобацтериа и лацтобацилли и захваљујући њихма управо у цревима "настаје" наш имунитет.
Поред свега овога, купус игра и кључну улогу у сузбијању упалних процеса у телу. Сам доказ за то је његово дејство као облоге које младе маме примењују када имају проблем са грудима. Такође, његови листови имају магично дејство за залечење болних зглобова, а и за грудни кош намучен упалом плућа и кашљем.
Прочитајте још: Зими КИЧМА "плаче" од болова, а највише прија јој сасвим ОБИЧНА ствар
Док се његова различита деловања још увек испитују, потврђено је да смањује запаљенске процесе. Зато додајте својим јелима купус кад год је то могуће, у свежем стању - у сваку салату, на сендвич или чак само грицкајте лист уместо неке друге грицкалице.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ