Куркума се сматра једном од набјлаготворнијих намирница из природе, а долази из тропске Јужне Азије И припада групи ђумбировки.
Сматра се еликсиром, има антиоксидансно дејство и бројне здравствене погодности.
Благодети куркуме
Она не само да поспешује расположење, већ се користи у медицини за спречавање упала, гљивичних инфекција и има антимикотичко дејство. Зову је “жуто злато” због бројних предности које има. Она може да поспеши рад мозга, спречава згрушавање крви и лечи депресију. Многи лекари сматрају да помаже и код хипертензије, импотенције, лечи акне, смањује ризик од можданог удара, као и ризик од рака бубрега.
Прочитајте још: Побољшава варење, утиче на здравље костију... Зашто треба да заволимо КЕФИР?
Како се користи?
Куркума је пре свега зачин, који се најчешће додаје разним јелима ради лепшег укуса. Постоје бројни сосеви који се прирпемају уз месо, као и разне смесе, а чај од куркуме је један од најтраженијих. Поред тога може се додавати разним смутијима, у супу, кајгану, а може се посути и преко грилованог поврћа.
Прочитајте још: Решите се напетости и смањите ТАМНЕ ПОДОЧЊАКЕ за 30 секунди: Једноставно је
Како се прави чај од куркуме И зашто је популаран?
Познато је да куркума има противупална дејства, па је чај од ове намирнице погодан као лек за болове у грлу. Лекари сматрају да овај напитак може на најбржи начин да опорави упалне процесе и да је фантастичан као замена антибиотицима. Чај се припема тако што у прокувалу воду додате 2 кашике куркуме, а затим оставите 10 минута да се прохлади. Процедите га и додајте мед или лимун по жељи.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ