Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Ако имате слабији имуни систем и склонији сте честим прехладама, комбинација меда и белог лука може вам помоћи да тај проблем знатно ублажите. Непастеризовани сирови мед обилује антиоксидансима који имају битну улогу у јачању одбрамбеног система, а поред тога поседује и антибактеријска и антисептична својства.
Бели лук је одличан избор зато што садржи висок удео аминокиселина, сумпора, флавоноида и алицина. Алицин је веома моћно једињење које овој намирници даје антибактеријска и антивирусна дејства.
За прављење ферментисаног меда са белим луком потребно је:
- стаклена тегла
- 2 ољуштене главице белог лука
- шоља сировог и непастеризованог меда
У теглу прво ставите ољуштене ченове белог лука, потом прелијте шољом меда, тако да мед покрије бели лук, али да остане простора у тегли. Ово је важно зато што ће се мед подићи током процеса ферментације.
На дан-два преврните теглу на доле, па је потом у првобитни положај. Поред тога, повремено отварајте теглу како би испарио нагомилани угљен-диоксид. Препоручљиво је да ова смеса одстоји око месец дана пре прве употребе.
Чувајте ферментисани мед са луком на собној температури. Тако складиштен може да стоји и до 12 месеци. Избегавајте хладна места у потпуности.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ