Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ЖИВЕЛО СРПСТВО": Овако је Тесла говорио приликом посете Београду

Српски научник оставио је неизбрисив траг у историји

1722860707_qwe.jpg
Фото: Принтскрин/Википедија
Oglas

Славни српски научник Никола Тесла, само је једном био у Беораду, и то 1. јуна, који ће бити запамћен као дан када је, на позив Ђорђа Станојевића, ректора Београдског универзитета, стигао у престоницу.

Једини боравак Николе Тесле у Београду био је од 1. до 3. јуна 1892. године. Дошао је на позив Ђорђа Станојевића у Београд. Следећег дана је примљен у аудијенцију код краља Александра Обреновића и том приликом је одликован орденом Светог Саве. Потом је Тесла одржао чувени поздравни говор у данашњој згради ректората, студентима и професорима београдске Велике школе.

Боравећи у Београду Тесла је на предавањима и у различитим сусретима занесено говорио о свом раду, а резултат је било пет-шест електрана, подизаних од 1901. године, централа на Ђетињи, код Ужица, првенац наше електрификације, потом она код Гамзиграда, које и дан-данас раде. Европа се у то доба гасификовала, а Београд је заслугом Тесле засветлео.

- Ја сам, као што видите и чујете остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу Српства у свету" - почетак је Теслиног говора, у великој сали Велике школе.

- Ја осећам много више него што могу да кажем. Стога Вас молим да јачину мојих осећања не мерите по слабости моих ријечи. Истргнут сам из послова да амо дођем и још не могу да се ослободим мисли и идеја, које ме ево и овде прате. У мени има нешто, што може бити и обмана, као што чешће бива код младих, одушевљених људи, али ако будем сретан да остварим бар неке од мојих идеала – то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та: да је то дело једног Србина. Живело Српство!

Ово је изговорио Никола Тесла, када је изашао из вагона брзог воза на београдској железничкој станици, пред више хиљада раздраганих сународника, баш тог 1. јуна.

Теслин боравак у Београду је оставио дубоког трага, међутим, иако је 12. септембра добио признање енглеског удружења инжењера и научника, убрзо и почасну титулу доктора "Универзитета Колумбија", крајем 1892. године није прошао на избору за редовног члана Српске краљевске академије. За дописног члана изабран је 1894. а за редовног 1937. године.

(Н портал)

 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas