Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАШТО СПОРТИСТИ ГРИЗУ МЕДАЉЕ? Разлог сеже далеко у историју Олимпијских игара

Реч је о дугој традицији

1722417806_Foto-Ataiamges.rs-A.A.-Profimedia.jpg
Фото: Атаимагес.рс/ А.А. Профимедиа
Oglas

Зорана Аруновић и Дамир Микец јуче су Србији донели прву златну медаљу на Олимпијским играма, а након доделе су традиционално загризли своје медаље.

Овај златни двојац је у финалу на 10м ваздушним пиштољем победио стрелце из Турске, а онда су на церемонији загризли најсјајније одличје.

Иако је многима можда промакао овај моменат, грицкање медаље је "златно правило" Олимпијских игара.

Разлог сеже далеко у историју Олимпијских игара

Ово је дугогодишња традиција, а како је једном приликом открио председник Међународног удружења олимпијских историчара Давид Валечински, разлог су фотографи.

- Фотографи су мислили да су спортисти са медаљама у устима иконични снимци који ц́е лако продати сутрашње новине. Такве фотографије би могле да се појаве на насловној страни без додатног размишљања. Мислим да спортисти то иначе не би радили - објаснио је Валечински званичном сајту Олимпијских игара.

Оде зуб

Наши златни стрелци су испоштовали традицију и забележили слике за историју, међутим један олимпијски шампион није био те среће.

Наиме, Давид Мелер из Немачке освојио је сребрну медаљу у санкању на Зимским олимпијским играма 2010, али је због те исте медаље остао је без зуба.

- Фотографи су хтели да ме сликају како држим медаљу у зубима. Касније на вечери сам схватио да ми је зуб напукао - отркио је тада спортиста.

То је једина забележена несрец́а због угриза медаља.

Теорије завере

Раније се тврдило да спортисти гризу медаље како би проверили квалитет, односно да ли је реч о правом злату. Међутим, то је само нетачна информација.

На Олимпијским играма у Паризу требало би да буде додељено најмање 987 медаља, а вец́ина ц́е имати трагове зуба након доделе.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas