Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАБОРАВЉЕНА СРПСКА ИМЕНА: Погледајте како су се звали наши преци према турском попису из 1455. године (ФОТО)

Нека од њих се и данас користе, док су нека потпуно заборављена

1722235197_Foto-Profimedia-Vikipedia-imena.jpg
Фото: Профимедиа, Википедиа
Oglas

У мору интернационалних имена, нека од најстаријих српских имена и њихово значење пала су у заборав. Бришемо прашину са њих и представљамо вам нека од имена наших предака које су Турци пописали давне 1455. године.

Језик је жива творевина сваког народа и стално се мења. Неке речи улазе у употребу, друге излазе, а има и оних које после неког времена постану потпуно заборављене. Слично је и са именима.

Представљамо вам имена којима су се у прошлости називали Срби, а која су данас или потпуно изашла из употребе или се јако ретко могу чути, а нека и никада! У њих имамо увид захваљујући турском попису у области Бранковића из 1455. године, а које је објавила Фејсбук страна “Српска национална свест”.

Фото: Принтсцреен/ Фацебоок - Српска национална свест

Интересантно је да је поред сваког имена забележено и нешто према чему би се особа могла препознати. То је углавном име оца или, ређе, мајке, али има и других, помало чудних одредница као што су, на пример – Добрислав, сиромах или Рељиша, удовица.

Осим тога, списак нам даје увид и у нека, данас потпуно заборављена имена за дечаке – Рахче, Брајан, Радоња, Радохна, Херак, Дабижив…

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas