Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТАЈНА ЦИПЕЛА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: Годинама их је носио, а њихово порекло открива КАКАВ ЈЕ ЧОВЕК ЗАПАВО БИО (ФОТО)

Патријарх Павле био је један од највољенијих личности. Познато је да није волео повластице ни скупе поклоне. Није желео да га возе, већ је скоро увек користио градски превоз.

1723894986_2493239_viber-image-20210311-1944151_ff.jpg
Фото: Приватна архива
Oglas

О својој одећи је увек водио рачуна, никога није умарао, а занимљива прича крије се иза његових ципела. Носио их је 30. година и криле су велику тајну.

Тајна ципела

Патријарха Павла, 44. врховног поглавара Српске православне цркве, волели су верници широм Балкана, а поштовали чак и они који нису религиозни. Иза њега остале су многобројне анегдоте, а ово је једна од њих.

Наиме, иако је носио скромну одећу, патријарх Павле је увек имао лепе ципеле - лаке, удобне и беспрекорно чисте.

Њима је "табанао уздуж и попреко" по Београду чак и када је зашао у неке озбиљне животне године, а престоничани могу и данас да посведочи да је умео често и да потрчи, нарочито када је требало да стигне трамвај.

Како наводи Историјски забавник, те "лепе" ципеле је носио 30 година. Једном приликом, неко је патријарха питао за његове необичне ципеле.

- Јесте, удобне су, могу у њима дуго да пешачим - рекао је.

- Где сте их купили?

- Ех, купио! - одмахнуо руком патријарх Павле као да тиме ставља тачку на разговор.

Касније су људи блиски поглавару српске цркве открили истину о овом необичном комаду коже. Реч је заправо била о женским чизмама - патријарх их је пронашао бачене близу куће своје сестре и, видевши да су старе, али очуване, покупио. Након тога је, у својој малој радионици, од њих направио ципеле за себе.

Мало ко ово зна, али патријарх Павле је био вешт обућар и често је поправљао, али и правио ципеле за себе. Прича каже да га је занату научио неки обућар у близини Патријаршије, али има и оних који тврде да је вештину стекао у манастиру.

Како било, знао је да поправља и прави обућу, а након тога, штедљив какав је био, сматрао је да нема потребе да више купује ципеле и тако цркви "прави штету".

(Курир.рс/И.М.)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas