Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАРО СРПСКО ВЕРОВАЊЕ: Дан на који сте рођени одређује вашу судбину

Наш народ од давнина верује да дани у недељи нису једнаки

1713444999_shutterstock_228003925.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Постоје срећни и несрећни дани, "добри" и "лоши", они када би требало избегавати одређене активности и они када није добро преузимати теже задатке. То је разлог зашто имамо изразе попут "црни петак", "честита недеља", "луда среда"...

Такође, људима рођеним у одређене дане почеле су се приписивати одређене особине.

Ево како српска народна веровања тумаче шта дан рођења говори о животу:

Понедељак

Понедељак се сматра најблажим даном у недељи. Верује се да ће дете рођено у понедељак имати дуг и успешан живот. Пошто је то први дан у недељи, идеалан је за почетак свих врста послова. Хришћани верују да је Бог започео стварање света управо у понедељак, па је тако добра да и људи започну неки важан подухват тог дана.

Уторак

Уторак се сматра најнесрећнијим даном, па чак и људи рођени тада неће имати лак живот. Каже се да "и вукови чувају крзно" у уторак. На овај дан није препоручљиво започињати никакав рад, јер се сматра несрећним, што може довести до неуспеха.

Среда

Среда има многоструко значење. Овог дана се могу започињати послови и путовања. Верује се да ће бебе рођене овог дана бити напредне и здраве. У неким деловима Србије, среда се посматра као светац, па се чак каже да је дошла "Света Среда", која посебно помаже болесницима и онима који пате.

Четвртак

Четвртак се сматра срећним даном. Постоји изрека: "Сви дани су добри, а четвртак је најбољи". Верује се да ће дете рођено тог дана бити срећно и успешно у животу. У прошлости су се радови на њивама често почињали четвртком, а такође се сматрало повољним ићи у прошњу девојке.

Петак

Петак је, према народном веровању, један од несрећних дана. Каже се да је "у петак сваком послу рђав почетак". У неким деловима Србије, петак се сматра "нечистим" и погодним за сусрет с "демонима". Због тога се каже да је некоме дошао "црни петак". Петком није препоручљиво започињати посао јер може донети несрећу. Такође, многи не путују петком из страха од несреће. Верује се да деца рођена петком неће имати среће у животу.

Субота

Субота је посвећена мртвима. Тада се посећује гробље, праве се дарови и пале свеће. Верује се да би човек требао бити опрезан да му се не деси зло. Деца рођена суботом сматрају се необичним, али имуни су на "зла бића". Верује се да су они способни да науче немушти језик и разговарају са животињама. Такође се верује да деца рођена суботом имају способност откривања закопаног блага и постају успешни људи.

Недеља

Недеља је дан одмора. Бог се, према хришћанском веровању, одморио седмог дана након стварања света. Зато постоје многа веровања која се односе на одмор и породично време проведено недељом. Људи рођени недељом сматрају се изузетно срећнима и живе "господски".

(Еспресо)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas