Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА СЕ КОРИСТИЛО ПРЕ ТОАЛЕТ ПАПИРА? Ове методе су данас НЕЗАМИСЛИВЕ

Данас је живот незамислив без нама основних производа за хигијену као што је тоалет папир, али поставља се питање, шта су људи користили пре тоалет папира?

1719573737_3033799_shutterstock-341010002_ff.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Углавном су се сналазили, радило се о лишћу, трави, папрати, кукурузним клиповима, кори од воћа, шкољкама, камењу, песку, снегу, води, старим новинама... Они богатији су могли себи да приуште нешто финије ствари, као што је чипка, вуна и миришљава ружина водица.

Римљани имали сунђерчић

Уколико се присетите часова историје из школских дана лако вам је претпоставити да су то били Римљани. Њихови тоалети на отвореном звали су се "латринес", нису имали преградне зидове, а тадашња метода чишћења задњица данас би била незамислива.

Бизарност се заснивала на томе да су сви користили исити сунђерчић који је био причвршћен за штап и звао се "терсориум". Након употребе овај сунђер би вратили у посуду напуњену сланом водом или сирћетом. На крају су међуножје освежили ружином водицом.

Овако су то радили Кинези

На северозападу Кине археолози су пронашли штапове за личну хигијену за које се верује како датирају од пре отприлике 2.000 година, а користили су се током династије Хан.

Налазили су се на подручју Тамрин Басин, на коме је пронађено више од сто мумија. Штапови су израђени од бамбуса, а један крај им је умотан у тканину којом се брисала задњица.

Први тоалет папир користили су у Кини у 6. веку

С годинама је и брисање задњице постало софистицираније. Прва документована употреба тоалет папира забележена је у Кини у 6. веку. Након тога је кинески цар 1391. године наредио израду мирисних листова за тоалет димензија 60 пута 90 центиметара за чланове своје породице.

Грци су користили грубљу методу

Стари Грци су за одржавање хигијене ануса користили грубље методе: камење, које се називали "пессои" и крхотине од керамике назване "острака".

Понекад би, као облик освете, одломљени комади керамике на себи имали исписана имена непријатеља па би се њиме симболично обрисала задњица, и тако исказао став и мишљење о некоме. Осим тога, знали су да посежу и за глином, шкољкама, па чак и кокосовим љускама.

Морате признати да је ово искуство сигурно било болно и да су били мало екстремнији од Римљана будући да су корстили грубу метоу.

Американци и Британци се користили клиповима кукуруза

Када су стигли у колонијалну Америку, Британци су требали да се креативно снађу чиме ће брисати задњицу након обављања нужде, а најзгодније се чинило посегнути за клиповима кукуруза. Иста метода употребљавала се и у другим крајевима света где расте пуно кукуруза. Коришћен је често и на Балкану, а верујемо да се метода користи и данас у многим местима широм света за хитне ситуације.

Неки се и данас сећају како је то изгледало док су били мали - неретко су се као тоалет папир користиле старе новине изрезане на листиће. Било је ту и одређене дозе забаве, јер су људи могли да читају одломке старих вести док су седели на WЦ шољи.

И дан-данас многи не користе тоалет папир

Више од 70 одсто људи на свету данас уопште не користи тоалет папир. Ако прерачунамо тај проценат у број светске популације, испада да га не употребљава више од пет милијарди људи.

Многи би желели да га купују, али то не могу да приуште, или га уопште нема у њиховој близини, па и даље посежу за лишћем, травом, папрати, кукурузним клиповима, кором од воћа, шкољкама, камењем, песком, снегом, водом - као и њихови преци.

Кад је настао папир?

Први тоалет папир у ролни патентиран је у Америци 1891. године. Смислио га је Сет Вилер.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas