Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта начин на који се сликате говори о вама? Положај тела говори много

Фотографија је данас доминантан облик визуелне комуникације, а човек у просеку дневно направи бар једну фотографију. Да ли сте приметили да свака особа увек прави сличну или исту позу у кадру? Е то има неко значење и говори много више од 1.000 речи.

1720598663_shutterstock_2194361339.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

По понашању испред камере можете разумети не само колико се неко често слика и колико верује фотографу, већ и шта мислите и доживљавате у том тренутку. Да ли сте сигурни? Да ли се осећате пријатно или пак несигурно? Да ли желите да се отворите или одбраните? Све то се може „прочитати“ из кадра.

Константин Кутујев, оснивач и извршни директор образовне платформе за креаторе садржаја Мосхка, објаснио је шта се може открити о особи из фотографија и видео-записа. Само имајте на уму да је све ипак све врло индивидуално.

Како се понашате пред камером? Шта значе најчешћи покрети.

1. Нагињете тело напред

Можете заузети ову позицију ако нешто нисте чули – на пример, саговорник говори превише тихо или неразумљиво – или желите да кажете нешто важно. Понекад ова позиција значи интересовање, ако се у неком тренутку у кадру двоје људи нагну или крену једно према другом, то значи да су спремни да започну личнији или поверљивији дијалог. Такође, нагињање тела се сматра знаком симпатије. Свако смањење удаљености је увек, по правилу, жеља да се контакт ојача на физичком плану, да се несвесно отклоне било какве препреке.

2. Исправљате нешто рукама

жАко стално додирујете неку одећу у кадру, поправљате фризуру, наочаре или накит, онда се највероватније осећате рањиво. Можда одговарате на тешко питање или разговарате о непријатној теми – то јест, причате о нечему што вас изузетно мучи. Овим покретима који се понављају желите да се смирите.

3. Клатите се са једне стране на другу

Љуљате се у столици или прелазите с ноге на ногу ако сте нервозни. Такви покрети такође помажу да се мало опустите.

4. Протрљате врх носа и браде, уштипните ушну ресицу или почешете потиљак

Ако почнете да се нервирате, онда сте, очигледно, у тешкој ситуацији. Такве манипулације вам омогућавају да добијете неколико секунди да размислите о даљем плану.

Отворен и затворен положај или став

Положаји, као што знате, подељени су у два типа: отворени и затворени. Шта они откривају?

1. Отворен став

Када сте сигурни, стојите или седите опуштени, исправљених леђа. Руке и ноге се не укрштају, тело изгледа равно, рамена су спуштена. Не постављате себи никакве баријере.

2. Затворен став

Када осетите нелагодност, подсвесно желите да се смањите, па почињете да се повијате и скупљате. Прекрштене ноге, прекрштене руке, погрбљена леђа, увучени врат су знаци затворених поза. Можете се чак сакрити иза некога или нечега: на пример, стати иза друге особе или ставити торбу испред себе.

Зум на делове тела

1. Отворате дланове

Показивање дланова је знак отворености и искрености. Као да показујете да немате шта да кријете.

2. Прекрштате руке, дланове или прсте

Свако укрштање указује на жељу да се заштите. Можда не желите да одговорите на питање или желите да прекинете дијалог што је пре могуће. У сваком случају, то што се у тренутку дешава је непријатно за вас.

3. Стиснуте песнице

Стиснуте песнице се сматрају агресијом. То јест, тренутно сте веома агресивни и љути.

4. Покривате уста руком

Ова ситуација указује на извесну тајност или неизвесност. Вероватно или лажете и не говорите нешто, или сте нервозни и нисте сасвим сигурни у оно што говорите. Руком као да желите да држите речи у устима.

5. Подупирете свој образ

Положај, попут оног „Мислиоца“ Огиста Родена отелотворење је рефлексивне, мислеће особе, која сумња. Када шаком или кажипрстом подупирете образ или браду, то указује да вам треба времена да нешто анализирате, израчунате и упоредите у мислима. Али ако подупрете образ или браду целом надланицом, то значи да вам је досадно и апсолутно нисте заинтересовани за оно што се у тренутку дешава.

6. Руке на боковима

Ова поза је позната и као Ф-поза, инач значи да особа има контролу, „да је спремна“, мада може бити и знак агресивности или нестрпљења. Иако можда мислите да ова моћна поза показује ваше самопоуздање, неки психлози који се баве тумачењем говора тела тврди да се често може протумачити као агресивност. У том положају тело заузима више простора, а лактови делују претеће као да спречавају друге да вам се приближе. Чак и ако само један длан ослоните о бок, то може послати претеће вибрације. Ипак, на фотографији дефинитивно делујете као особа која је сигурна у себе и која заводи објектив.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas