Ово можда нисте очекивали, али то је јео Тесла.
Доносимо вам неколико занимљивих података из живота славног научника Николе Тесле које је записао у својој аутобиографији (књига "Моји изуми: Аутобиографија Николе Тесле"), али и његов дневни мени који је, био објављен у старом научном часопису Елецтрицал Еxпериментер, за који је и сам Тесла писао неколико чланака.
Јеловник НиколеТесле у овим списима изгледа врло једноставно. За доручак је најчешће пио топло млеко и јео јаја које би сам спремио, за ручак углавном ништа није јео, а вечерао је стабљике целера, супу, пилетину и кромпир уз чашу лаганог вина, а за ужину парче сира или јабуку.
Прочитајте још: СВИ ЈЕ ВОЛИМО, а ево како се прави чувена КАРАЂОРЂЕВА ШНИЦЛА (ФОТО)
Стабљике целера богате су витаминима и минералима попут магнезијума, гвожђа, калцијума и калијума. Садржи пуно влакана, а мало масноћа и калорија, па се зато препоручује за регулисање метаболизма и очување здравља органа за варење.
Целер је биљка која има противупално и детоксирајуће дејство, па се зато препоручује код разних обољења.
Целер снижава крвни притисак, смањује ризик од неких облика карцинома (садржи лутеолин, једињење које смањује раст ц́елија рака у панкреасу), смањује упале, снижава холестерол, позитивно утиче на репродуктивно здравље мушкарца, побољшава варење и помаже код сагоревања масних наслага.
Прочитајте још: СВИ ЈЕ ВОЛИМО, а ево како се прави чувена КАРАЂОРЂЕВА ШНИЦЛА (ФОТО)
Најпознатији рецепт са стабљикама целера је чисто цеђени сок или мућени смути од стабљика целера који се препоручује пре доручка, али од овог лековитог поврћа можете направити и укусну и здраву супу.
Рецепт за супу од целера
Састојци:
- 1 црни лук
- маслиново уље
- 5 стабљика (листова) целера
- кашика першуна
- 2 чена белог лука
- со, бибер
Прочитајте још: Плетена погача изазов за искусне домаћице: КОРАК ПО КОРАК (ФОТО/ВИДЕО)
Припрема:
Исецкајте на ситно бели лук, па га динстајте на маслиновом уљу на благој ватри све док не добије златкасту боју. Очистите стабљике целера, исецкајте и убаците у 1,5 литар воде.
Кувајте целер, па додајте издинстани црни лук. Када је целер скуван, после 20-ак минута, додајте и першун. Кувајте још 5 минута, па процедите, али сачувајте супу у којој сте целер кували.
Убаците у блендер састојке из супе и додајте два чена белог лука. Динстајте док не добијете јединствену кремасту масу. Додајте у крем супу 1 чашу чорбе у којој сте кували целер, со, бибер, па измешајте.
Ако желите течнију супу, додајте још мало воде. Такоше, у супу можете додати павлаку ли пармезан, по жељи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ