Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ИЗБЕЋИ КОМАРЦЕ? Научници откривају које боје одеће привлаче ове напасти

Нема ништа горе од непозваних гостију, посебно када је реч о комарцима.

1716727316_65644601d2ba202ffab148d8dfb7aef442ee30cb.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

 Ова мала, досадна створења могу се појавити у било којем тренутку, ухвативши нас неспремне. Иако постоје спрејови, свеће и креме које чувају штеточине, други метод се своди на боју одеће коју носите.

Четири боје привлаче комарце као магнет, а четири боје ови инсекти игноришу

Истраживачи с Универзитета у Вашингтону открили су да комарце привлаче следеће боје:

  • црвена
  • наранџаста
  • црна
  • цијан (боја између плаве и зелене)

Али откривено је да инсекти игноришу зелену, љубичасту, плаву и белу, што сугерише да је ово најбоље носити када сте напољу овог лета. 

Зашто вас комарци опседају

Џефри Рифел, професор биологије с Универзитета у Вашингтону, истиче: "Једно од најчешћих питања које ми постављају гласи: 'Шта могу да урадим да спречим да ме уједу комарци?' Постоје три главна знака који привлаче комарце:

  • ваш дах
  • ваш зној и
  • температура ваше коже.

Међутим, током нашег последњег истраживања пронашли смо и четврти знак: црвену боју, која се не може наћи само на вашој одећи, већ се налази и на свачијој кожи."

Научници су посматрали понашање женки комараца са жутом грозницом, Аедес аегипти, када су представљене различитим врстама визуелних и мирисних знакова. Студија је показала да, без мирисног стимулуса, комарци углавном игноришу тачке, без обзира на боју. Међутим, када је додат угљен-диоксид, комарци су летели ка тачкама које су биле црвене, наранџасте, црне или цијан.

Како се заштитити од комараца

Да бисте смањили угризе комараца, избегавајте ношење одеће у црвеној, наранџастој, црној и цијан боји. Уместо тога, када сте напољу овог лет, одлучите се за:

  • зелену
  • љубичасту
  • плаву или
  • белу одећу

Такође, редовно користите репеленте, мреже за комарце и трудите се да стајаћа вода далеко од свог дома. Применом ових савета можете смањити ризик од угриза комараца и уживати у безбрижном лету, пише Даилy Маил.

(Ало)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas