Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
рођендан

Преко седам деценија БОРБЕ СА ВЕТРЕЊАЧАМА: Данас општина Нови Београд СЛАВИ РОЂЕНДАН

Има градова који су толико стари да се не може са сигурношћу тврдити када су настали

1649678547_buildings-5698037_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy
Oglas

Ипак, Нови Београд није такав град. Његови становници тачно знају датум "рођења" њиховог града - 11. Април 1948. Тада је на великом мочварном подручју са друге стране Саве започела изградња Новог Београда.

Иако се још тридесетих година прошлог века разговарало о изградњи Новог Београда, све је пало у воду када је избио Други светски рат. Објекти који су пре рата изграђени на територији данашњег Старог Сајмишта, током рата су претворени у логоре у којима је настрадао велики број Јевреја. Када је рат завршен, тадашња власт је одлучила да се идеја о модерном граду спроведе у дело, те су 11. априла 1948. године почели први радови.

Највећу препреку за изградњу стварало је мочварно земљиште које је било тада веома тешко исушити, па је посипано песком из Саве и Дунава како би се издигло изнад плавних речних и подземних вода. Само током прве три године, више од 100.000 радника и инжењера из целе Југославије је радило на његовој изградњи.

Три године после Другог светског рата, направљени су темељи Новог Београда који данас познајемо. Први изграђени објекат била је зграда Радничког универзитета, данашња Политехничка академија која је свечано отворена 29. новембра 1949.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На месту данашњег ТРГА РЕПУБЛИКЕ, налазила се СТАМБОЛ КАПИЈА: Ево коју језиву ТАЈНУ крије!

Први Новобеограђани смештени су 1950. у делимично изграђеним Павиљонима, те је са свега 8.000 становника 1952. основана општина Нови Београд. Недуго затим су завршени Павиљони, Палата федерације, КБЦ Бежанијска коса и Студентски град.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МИСТЕРИЈА ДУГА ШЕСТ ВЕКОВА: Шта се КРИЈЕ испод Смедеревске тврђаве? (ВИДЕО)

Мочварно тло које се налазило на територији данашњег Новог Београда, замењено је дугим улицама и булеварима, са високим стамбеним зградама распоређеним у блокове. Ту се налазе Палата Србија, Београдска арена, Сава центар, највећи тржни центри, седишта већине банака, домаћих и страних фирми...

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas