Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАДЊЕ РЕЧИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА ЗАУВЕК ЋЕ ПАМТИТИ: Медицинска сестра 12 година након његове смрти открила је ша је последње рекао

Патријарх Павле био је један од највољенијих личности. О његовом животу испричане су легенде, а чини се да се и данас не зна довољно.

1721200744_0bccbd41cb0a1bf78971663f10cf8a9783711484.jpg
Фото: Схуттерстоцк, З. Јовановић Мачак
Oglas

Живео је скромно, није волео повластице ни скупе поклоне. Није желео да га возе, већ је скоро увек користио градски превоз. Такав је остао до краја, скроман, искрен и посвећен вери.

Медицинска сестра Мара Тешић била је у последњим тренуцима уз патријарха, а 12 година након његове смрти открила је ша је последње рекао и како је изгледао пре смти.

Требало је да га одведем у цркву

За свој дугогодишњи рад је добила и орден, а како каже највеће награде познанства са патријархом Павлом, као и патријархом Иринејом и Германом.

- За време боравка његове светости, на ВМА је подигнута мала црквица у којој је боравио када год је могао. Једног дана, у току празника, мој задатак требало је да буде да га одведем у цркву. Ипак, нашла сам се пред тескобом коју је, без речи, успео да реши само он - рекла је Мара за Објектив 2021.

Увек је помагао

Како истиче, патријарх Павле је осећао друге око себе, тачно је знао како да другима олакша муке.

- Требало је да га пресвучем, ставим у колица и спустим доле у црквицу. Међутим, мени је било толико жао да га у таквом стању померам јер је заиста био немоћан и болестан. Била сам у жестокој дилеми како да одлучим да га не одведем у цркву када је то човек који је цео живот посветио вери и молитви. У тој својој дилеми пришла сам кревету и нисам ни изговорила целу реченицу, а он, увек је знао са којим мислима долазим код њега - истиче ова медицинска сестра.

Последње речи

Пре него је умро, Мара је пришла патријарху и почела да прича. Пришла му је и поставила питање, а онда је он изговорио последње речи.

- Ваша светости, помозите ми у намери да решим своју дилему. А он је рекао само: "Немојте ме, Маро, уморан сам". То је било последње, уследио је крај - наводи медицинска сестра последње речи 44. поглавара Српске православне цркве.

Одлазак

Патријарх Павле склопио је очи 15. новембра 2009. године. Имао је 95. година. Пред смрт није изабрао крипту у Саборној цркви за свој вечни дом, ни мермерну гробницу у храму св. Саве на Врачару, већ мало црквено гробље у Раковици.

(Курир.рс/И.М.)

 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas