Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВАКО ПАМЕТНИ ЉУДИ ПОСТАВЉАЈУ ГРАНИЦЕ: Коришћењем ових 11 фраза никога не повређују ни нико њих

Није лако другима дати до знања докле могу да иду. Ових 11 фраза користе паметни да би поставили границе, а да никога не увреде.

1728917530_shutterstock_2468636115--1-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Језик и речи имају невероватну моћ, али и начин на који их користите. Неки људи могу да саопште другима најстрашнију вест и најгрубљу истину тако да их не увреде, а други једноставно немају тај дар. Зато треба савладати начин комуникације тако да језичка средства која користимо пошаљу јасну поруку а да никога не повреде.

Било да је реч о послу, с пријатељима или породицом, сви се суочавамо са тренуцима када се не слажемо са другима. Психолози су открили да паметни људи знају како да се изборе и са тим ситуацијама, а да ствари не затежу. Кажу ствари попут:

Према психолозима, интелигентни људи користе 11 фраза којима постављају границе, а да притом никога не увреде.

1. Ценим вашу перпективу, али ја то видим другачије


Омогуц́ава вам да поделите своје мишљење уз поштовање мишљења друге особе. То је пристојан начин да се не слажете, а да не будете непристојни.

2. Тренутно није право време


Сви имамо времена када смо преоптерец́ени послом или личним стварима, а неко тражи услугу или вашу пажњу. Постављање граница не значи да никада нисте доступни, то само значи да тренутно нисте доступни. Паметни људи то схватају - знају како да управљају својим временом и постављају ограничења.

3. Треба ми мало простора


Свима нам је понекад потребан лични простор. Не ради се о избегавању људи, вец́ о томе да бринемо о себи. Али како то рец́и а да не звучите непристојно? Ево једноставне фразе која функционише: „Треба ми мало простора“. Постављање граница је заправо брига о себи. Помаже нам да се покажемо као најбољи у односима. Понекад, то значи да одвојимо време за себе.

4. Нец́у моц́и да обећам


Да ли вам је икада затражено да урадите нешто за шта сте знали да не можете? Сви смо били у тој ситуацији. Ова фраза је од помоц́и. Омогуц́ава вам да кажете да не можете нешто да урадите без оправдања или давања лажне наде. Снага ове фразе је у њеној искрености. Показује да цените нечији захтев и поштујете нечије време тако што не обец́авате нешто што не можете да испуните. Увек је боље бити искрен од почетка него изневерити некога.

5. Хајде да нађимо компромис/ Да се нађемо на средини


Сукоб се дешава свима. Било да је са колегама, пријатељима или породицом, биц́е тренутака када се нец́ете видети очи у очи. Ова фраза је одлична за проналажење заједничког језика. Поставља вашу границу, али такође показује да сте отворени за рад на решењу које функционише за обе стране. Дакле, следец́и пут када заглавите у неслагању, покушајте да употребите ову фразу. Можда ц́ете бити изненађени колико ће добро бити примљена.

6. Разумем одакле то, али не могу да се сложим


Једна од најтежих ствари јесте не слагати се са неким, а истовремено поштовати његово мишљење. Али то је изводљиво. Овај приступ је љубазан јер препознаје осец́ања и перспективу друге особе, док јасно каже да имате другачији поглед. На крају, постављање граница не значи игнорисање других или њихових осец́ања. Ради се о проналажењу начина да живимо са нашим разликама. И ова фраза вам помаже у томе.

7. Не, хвала


Једноставно и директно. Ово је једна од најефикаснијих фраза за постављање граница. Моц́ је у љубазном одбијању без осец́аја потребе да се објашњавате или оправдавате. Паметни људи знају да је "не" довољно само по себи и да је понекад најбољи одговор. Ова фраза поштује ваше границе и особу којој је изговарате. То је јасан и љубазан начин да изнесете своју поенту без грубости.

8. Није ми то пријатно


Када неко помера границе, паметни људи смирено изражавају нелагоду поменутом фразом. Преноси јасну поруку а да не звучи оптужујуц́е или оштро. Користец́и „Не свиђа ми се то“ дајете приоритет својим осец́ањима и добробити, а разговор одржавате учтивим и љубазним.

9. Допустите ми да се вратим на то


Понекад нам је потребан тренутак да размислимо пре него што одговаримо на захтев. Ова фраза помаже паметним људима да избегну пренагљене обавезе и даје им времена да размисле пре него што донесу одлуке. То је начин на који се постављају границе поштовања, а оставља се простор за промишљенији одговор.

10. Волим да радим то на другачији начин


Када снажно осец́ате да радите нешто на свој начин, ова фраза вам омогуц́ава да потврдите своје преференције без одбацивања доприноса друге особе. Постављате границу и показујете да сте и даље отворени за дијалог, што реченицу чини одличним алатом за ситуације које захтевају такт и дипломатију.

11. Можда нисам била довољно јасна


Паметни људи ће у ситуацијама када установе да их неко није разумео проценити да ли су били довољно јасни, па ће уместо да некоме кажу увредљиво "ниси ме разумео" или "не разумеш" овом фразом појаснити шта су желели да кажу или објасне.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas