Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ У СВЕМИРУ: Невероватна веза Нептуна и Урана изненадила је многе

Истраживање је расветлило мистерију зашто изгледа да Уран мења боју у складу са годишњим добима

1704966070_lkj.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Боја коју воле дизајнери ентеријера - "плава боја пачјих јаја", такође, постоји и у нашем соларном систему, а истраживања сугеришу да је то боја и Урана и Нептуна.

Ново истраживање доводи у питање популарно веровање да је Нептун тамноплаве нијансе и сугерише да су обе планете сличне боје, при чему је Нептун само мало више плав од Урана, пренео је "Гардијан".

Уран је и даље благ и прилично досадан, али Нептун такође, изгледа прилично испрано када урадите потпуну реконструкцију праве боје", изјавио је професор Патрик Ирвин, главни аутор студије на Универзитету у Оксфорду.

Одавно је познато да је та боја резултат високог нивоа метана у њиховој атмосфери, гаса који апсорбује зелено и црвено светло. Истраживање Ирвина и његових колега раније је сугерисало да је Нептун нешто више плав од Урана јер је један од слојева аеросола у његовој атмосфери транспарентнији.

Међутим, слике направљене од података које је прикупила свемирска летелица Наса Војаџер 2 током прелета 1980-их довеле су до погрешне представе о правим бојама планета, при чему је Нептун приказан као тамноплав јер су његове слике биле појачане контрастом да би се нагласиле његове бледе карактеристике.

На основу нових слика планета откривено је да обе имају бледо плаво-зелену боју. Истраживање је, такође, расветлило мистерију зашто изгледа да Уран мења боју у складу са годишњим добима. Посматрања су раније открила да планета изгледа више зелено током лета и зиме када су њени поларни региони усмерени ка Земљи и Сунцу.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas