Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Неке навике много коштају: Ево како да уштедите

Прочитајте које навике вас узалудно коштају и како то да исправите

1723104477_ae39a64b1e3d679dc676a20c866e403aef7e4fa0.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Штедња не мора увек да буде "као казна" и устручавање од уживања. Постоје бројне навике на које губимо новац, а да то ни не примећујемо. Следеће ствари могу представљати привремено уживање, али на дуге стазе могу постати велики проблем за ваше финансије. 

Купујете ствари само зато што су на снижењу

Сви волимо добро да искористимо распродају, али често упаднемо у замку и верујемо да би увек требало нешто да купимо само зато што је цена смањена, а не зато што нам је заиста потребно. Ово вас на крају може коштати много новца који смо дали за одећу и предмете који, у већини случајева, остану неискоришћени. Следећи пут добро размислите да ли нешто стварно желите да купите или вас је само привукао натпис: "Снижење!"

Достава хране преко апликација

С обзиром да је ово тако лако и практично, често можете игнорисати или одбацити високе накнаде које су повезане са вашом наруџбином хране. Поред цена за јело и доставу, ту су и додатне наплате услуге апликације, бакшиш... Поред тога, ресторани често морају да наплаћују више цене да би урачунали накнаде које им наплаћују ове службе за доставу - а све ово плаћате ви.

Ако желите да наручите храну, урадите то директно преко сајта ресторана, јер су цене на тај начин углавном приступачније.

Апликације и претплате

Можете да преузмете бесплатну апликацију за игрице на свом телефону, а затим да се поново упустите у куповину надоградњи и додатака кроз такозване 'микротрансакције', без којих је готово немогуће да напредујете у игрици или да максимално користите одређену апликацију. Испрва не делују као велики трошкови, али се временеом накупљају и требало би обратити пажњу на то.

Исто важи и за претплате на стриминг сервисе, дигиталне часописе... Ако често не користите ове услуге, размислите да ли је вредно да их плаћате. Пратите све претплате које имате и избришите оне које вам више нису потребне.

Куповина намирница без плана

Не купујте храну без листе и без идеје о томе шта већ имате у кући. Већина људи који иду у продавницу само да купе "неколико ствари" никада се не држе само тих неколико ствари. Погледамо акције снижења, нове артикле, нешто што бисмо волели да пробамо... Па тако потрошимо много више него што смо хтели.

Уместо тога, саставите списак ствари које су вам потребне и држите се тога. Можете пробати и методу 6 према 1 ако не знате како да распоредите куповину намирница. Ово ће вам уштедети време, новац и помоћи ће вам да лакше бирате коју врсту хране да припремате.

Куповина одеће која нас мотивише

Одећа која нас инспирише да нешто урадимо може да буде много велики трошак него што испрва делује. На пример, ако желимо себе да мотивишемо да чешће идемо у теретану, можда имамо потребу да купимо нову одећу за тренинг. Или ако желимо да смршамо, купићемо нешто у мањој величини, да би нас "натерало" да останемо дисциплиновани и скинемо килограме.

Међутим, ово ретко доноси ефекат који желимо - у већини случајева само виси у ормару и "чека" да буде искоришћено, а у исто време вам је одузело новац. Купујте одећу која се слаже са вашим тренутним стилом живота, а не ону која се слаже са животом који само желите да имате.

Дозвољавате да ваше расположење диктира вашу потрошњу

Људи многе ствари раде непромишљено када се носе са тешким емоцијама, укључујући трошење новца. Када дозволите емоцијама да преузму контролу над вашим понашањем, то вас може навести да доносите финансијске одлуке можда пријају у том тренутку, али нису вредне на дуге стазе.

Покушајте да пратите све тренутке који су довели до непромишљеног трошења, било да је то лош дан на послу или разговор са неким који вас је узнемирио. Затим пронађите алтернативни начин да се носите са емоцијама који не укључује куповину.

Исто важи и за позитивне емоције - ако сте изашли на вечеру са пријатељима, забавно вам је, свако је наручио још једно пиће - можда се осећате као да морате то да урадите, да се придружите забави, опустисте се... Али нисте у обавези да трошите само зато што други то раде.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas