Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најзанимљивије чињенице о ПЕТКУ 13: Сва веровања и невероватне приче о овом броју које нисте знали

Док је за многе један од најбаксузнијих бројева, за друге је број среће

1652439293_profimedia-0327872980.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Неке болнице и хотели немају собу број 13. Поједини небодери немају 13. спрат, већ се са 12. иде одмах на 14... И док га неки сматрају срећним бројем, други се броја 13 панично боје.

Занимљивости везане за петак 13:

* Стари Кинези су број 13 сматрали срећним.

* Петак 13. сматра се несрећним даном у западном празноверју.

* Страх од петка 13. назива се параскаведекатриафобија, као и фригатрискаидекафобија.

* Постоји и трискаидекафобија, то је абнормални страх од броја 13.

* Некадашњи амерички председник Френклин Д. Рузвелт је зазирао од броја 13 до те мере да није путовао 13. дана у месецу и никада није на ручак позвао 13 гостију.

* И амерички председник Херберт Хувер је патио од трискаидекафобије, а наводно и Наполеон.

* Нумеролози број 12 сматрају потпуним бројем, па 13 испада као неки непотребан вишак - 12 је месеци у години, 12 знакова Зодијака, 12 година Олимпа, 12 Херкулових трудова, 12 израелских племена, 12 Исусових апостола...

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Да ли је правилно "ДЕТЕРГЕНТ" или "ДЕТЕРЏЕНТ? Ево шта каже правопис

* 13 је срећан број за Тејлор Свифт. Испричала је овако: "Рођена сам 13. Затим, на петак 13. сам напунила 13 година. Мој први албум постао је златан за 13 недеља. Моја прва песма број 1 имала је увод од 13 секунди".

* Група Блацк Саббатх објавила је свој дебитантски албум у петак, 13. фебруара 1970. године.

* Према НАСА-и ће у петак, 13. априла 2029. године, велики астероид Апопхис проћи довољно близу Земље да буде видљив без телескопа у Африци, Европи и Азији, преноси лифарс.цом.

* У Онтарију у Канади мотоциклисти се окупљају сваког петка 13. Буде их на хиљаде.

* Многе болнице немају собу број 13, као и неке хотелске собе. Поједини небодери немају 13. спрат, већ се са 12. иде одмах на 14. Постоје и аеродромски терминали без излаза 13, те авиокомпаније које у својим авионима немају седиште број 13.

Фото: Пинтерест

* Према неким статистикама, на петак 13. буде мање саобраћајних несрећа јер људи возе опрезније.

* Једну од првих прича о петку 13. написао је Томас Лосон 1907. године. Радило се о брокеру с Вол Стрита који је одабрао баш тај дан да побесни и уништи берзу.

* Несрећна мисија Аполла 13 често се наводи као "доказ" лоше среће броја 13. Капсула је лансирана у 13:13 сати 11. априла 1970. Експлозија која је уништила летелицу била је 13. априла.

* У Фиренци кућу која се налази између броја 12 и 14 зову "12 и по", а не кућни број 13.

* Куће с бројем 13 знају да буду јефтиније, као и летови авионом.

* И данас се пише о случају Даз Бекстера из Њујорка, који је у петак, 13. августа 1976. године одлучио да остане у кревету како би избегао да му се догоди нешто лоше. Зграда у којој је живео се срушила, и он је умро.

Прочитајте још: ПРЕЦИЗАН ТЕСТ ЛИЧНОСТИ: Оно што прво видите открива каква особа постајете када се заљубите

* 13. јануара 2012. године крузер Цоста Цонцордиа насукао се крај италијанског острвцета Гиглио. У несрећи је погинуло 32 људи. Био је то петак.

* Такође, на петак 13, у октобру 1972. године у Андама се срушио авион из Уругваја. У њему је било 45 путника, а преживело их је 16.

Петак 13. био је срећан дан за тврдоглавог лабуда

Било је то 13. новембра 2020. године. Пет дана су делатници Склоништа за незбринуте животиње Града Загреба покушавали да га улове на загребачком језеру Бундек како би га спасили, јер је имао флакс с удицом у кљуну и није могао да једе, али сваки пут би им умакао. Био је, причали су касније, доста тврдоглав.

Ловили су га и ватрогасци у чамцу, а у помоћ су пристигли и запослени са Ветеринарског факултета. На крају су га раном зором на петак 13. намамили храном, ухватили и извадили му флакс с удицом из кљуна. Добро се опоравио.

Зашто баш 13. и зашто баш петак?

Да број 13 доноси нешто лоше је веровање које се задржало од давнина. У Средњем веку се повезивао с вештицама јер их је било по 13 у групи, па се томе додао и петак, када су се наводно окупљале.

У норвешкој митологији постојала је Фригга, богиња слободног духа, љубави и плодности коју су прогласили вештицом и протерали када су се племена преобратила на хриршћанство. Легенда каже да се Фригга сваки петак састајала с 11 вештица и с врагом (било их је укупно 13), те су заједно смишљали злодела за наредну недељу.

Стари Египћани су повезивали тај број са загробним животом. Веровали су како се њихови животи састоје од 12 фаза, а следећа је она када умру. Број 13 је у њима изазивао страхопоштовање, страх и тајанственост.

Викинзи су број 13 сматрали несрећним због вечере организоване у Валхали, на којој се окупило 12 богова - 13. бог био је Локи, бог зла којег на ту вечеру нису позвали. Он је био љут због тога, на вечеру је дошао непозван и довео свет у таму. За њих је 13. бог био оличење зла.

Колико је број 13 био непожељан показују и закони из древне вавилонске историје - Хамурабијев кодекс. Ти закони су били нумерисани, али оног под бројем 13 нема, једноставно су тај број прескочили, те су након 12. закона кренули на 14.

И последњу вечеру је обележио број 13 јер је за столом седео Исус и 12 његових ученика, а међу њима је био у Јуда, који га је касније издао и одвео у смрт на крсту.

Бонус видео:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas