Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈСКУПЉИ ПОКЛОН КОЈИ ЈЕ ТИТО ДОБИО: Послао га је председник Америке лично, а донели су га астронаути са Месеца (ФОТО)

Реч је о поклону вредном невероватних 500.000 долара, према процени НАСА

1725893576_Foto-Profimedia-Vikipedia-javno-vlasnistvo.jpg
Фото: Профимедиа, Википедиа
Oglas

На Инстаграм страници “Путевима српске историје” забележена је прича о четири каменчића са Месеца, које је Јосипу Брозу поклонио амерички председник Ричард Никсон 1970. године и овај поклон најскупљи је од свих које је Тито добио за време своје дуге владавине.

Четири каменчића које су Нил Армстронг и Баз Олдрин донели са Месеца, а Ричард Никсон их послао Јосипу Брозу Титу, вреде невероватних 500.000 долара, према процени НАСА. Каменчићи који су послати народу Југославије, налазе се у Музеју Југославије. Пре него што су каменчићи стигли у Југославију, земљу су посетили астронаути који су били на месецу што је била велика част. Тројица астронаута која су од Тита добили Орден Југословенске звезде с лентом, провозала су се отвореним аутом центром Београда. Тим поводом је у Београду било велико славље и много људи је изашло на улице да види ово дешавање.

Никсон је наредне године послао камење у Југославију. Поред камења од огромне вредности, астронаути су донели заставу ФНРЈ која је путовала са њима на Месец и вратила се. То што је Никсон народу Југославије поклонио каменчиће с Месеца, а тројица астронаута посетила Југославију, једину комунистичку земљу на њиховој рути, говори о јединственој позицији коју је Југославија имала у току Хладног рата.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas