У јапанској култури воће се сматра луксузом и поклоном. У ствари, јапански супермаркети често неће продавати воће ако имају било какве мрље или нису правог облика.
Инспектори као што је Казуиоши Сакураи користе веома специфичне критеријуме да би пажљиво испитали свако зрно или појединачно грожђе које расте у граду Кахоку. Гледа се боја, величина и још неколико ставки.
Прва класа
Грожђе врхунског квалитета чини скоро 90% бербе, а грожђе специјалног квалитета чини око 10%. Супериорни гроздови могу коштати између 90 и 140 долара. Специјално врхунско грожђе кошта од 180 до 450 долара. Али још увек постоји једна категорија виша од ове две.
Прочитајте још: "НЕ КОРИСТИМ ФИЛТЕРЕ“: Манекенка тврди да Инстаграм стално брише њен налог јер је "САВРШЕНА", па људи мисле да је лажан профил (ФОТО)
Само једна или две гомиле годишње се квалификују као Премијум у Кахоку. Пољопривредници се надају да ће једну гомилу премијум грожђа продати за више од 1.000 долара.
Године 2020. на аукцији је продат грозд у вредности од 12.000 долара.
Ове године су успели да одгаје два спацијално врхунска грозда, али 2019. и 2020. ниједно грожђе се није квалификовало за премијум категорију.
Без обзира на класу, сво грожђе Руби Роман има јединствен слатки укус. Берба почиње у јулу, баш у време једног од два главна јапанска празника даривања, Очуген.
Грожђе се узгаја само у префектури Ишикава, а узгаја се у пластеницима, где фармери имају бољу контролу над процесом узгоја. Свако грожђе се прати и негује, тако да свако зрно у грозду изгледа потпуно идентично.
Да би произвели грожђе одговарајуће величине, користе уређај за проређивање грожђа и једноставне маказе.
Други фактор који контролишу је светлост. Један од начина за контролу светлости је додавање или уклањање листова у близини винове лозе. Да би потврдили да довољно светлости улази у стакленик, фармери користе другачији алат. Користећи програм који су развили са приватном ИТ компанијом, фармери могу да идентификују колико светлости треба да додају или одузму. Последњи компликовани елемент за узгајиваче грожђа Руби Роман је температура.
Они отварају стране и плафоне стакленика како би били што хладнији и проветрени. Па ипак, неће сви фармери који узгајају грожђе Руби Роман бити на нивоу стандарда. Због тога је понуда стално ограничена.
У 2020, само 25.000 Руби Роман гроздова било је на продају. То је мали део годишње производње грожђа у Јапану, која је 2020. износила око 163.000 тона.
Тек 2008. прво грожђе Руби Роман је почело да се продаје. Напори за њихово стварање почели су 1995. године када су се локални фармери грожђа и Ишикавин Пољопривредни истраживачки центар удружили да развију нову расу крупног црвеног грожђа.
Оно са чим су завршили је најскупље грожђе на свету. Толико скупо да је 2020. један грозд овог грожђа продат на аукцији за 12.000 долара. То је око 400 долара по зрну.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ