Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МАЈСКИ ЦВЕТ КОЈИ НОСИ ЈАКУ СИМБОЛИКУ: Верује се да чува брак и породицу, али и да доноси новац и успех

Овај цвет вековима са собом носи јаку симболику и многа значења

1714478325_Foto-Shutterstock-bozur.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Спада у најзахвалније за одржавање, а његови раскошни цветови најлепши су украс башта и домова у пролеће.

Божур је вишегодишња жбунаста, дрвенаста биљка, која се најчешће гаји због својих декоративних цветова.

И оно што не најлепше за све узгајиваче је то што не мора да се пресађује сваког пролећа већ може да цвета годинама, без паузе. Познат је и по латинском називу Паеониа. Име је добио по грчком Богу Пеону који је излечио Плутона овом биљком. Зевс је морао да преобрази ученика у прекрасан цвет кад је показао да овај више обећава од учитеља.

Међу првим народима на свету који су препознали његову лепоту били су Кинези. Њихово стрпљење заслужно је за однеговани први култивисани божур. Иначе је цвеће које успева на плодном земљишту слабо киселе реакције и умерене влаге. Отпоран је на ниске температуре и у нашим климатским условима добро презимљава.

С обзиром на то да је божур вишегодишња биљка, земљиште се мора добро припремити пре садње додавањем органских и минералних ђубрива.

Посебна пажња се биљкама поклања у првој години гајења, где се одстрањују сви цветни пупољци како би се стимулисао раст надземних и подземних вегетативних органа. У другој години се остављају само 1 до 2 цвета по биљци. У трећој и наредним годинама одстрањују се пострани изданци и остављају се 5-7 цветова по биљци.

Значење овог цвећа је вишеструко, а представља следеће вредности:

– Част, поготово за људе који доносе част целој својој породици кроз успех и богатство

– Романсу и романтичну љубав с посебним нагласком на љубав између двоје странаца

– Када млада бира цвеће за свој букет, саветује се да обавезно у њега уврсти и божуре јер симболизују срећан брак и склад брачног пара

– Лепоту у свим облицима

– Негде га ипак сматрају несрећним и цвећем који симболизује срамоту и срам

Значење боја

Значење које цвет има се мало мења због нијансе или боје. Међутим, постоји неколико боја које мењају оно што божур значи, а то су:

Ружичаста – најромантичнија боја божура, идеална за венчане букете и уређење стол

Бела или светло ружичаста – приказује срамежљиви аспекат значења, те може да значи жаљење или извињење због неке непријатности

Јарко црвена – ова боја се највише цени у Кини и Јапану и повезује се поштовањем. Уједно је и најзначајнији симбол богатства и просперитета у тим културама.

Због гордог држања, боје живота, лепоте, богатства и сједињења, црвени божур цвет симболише част и богатство. Код нас је божур познати симбол боја на Косову.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas