Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОНАЧНО ИМАМО ОДГОВОР НА ПИТАЊЕ: Да ли МАНИПУЛАТОР ИКАДА може да се ПРОМЕНИ?

Манипулација је постала веома чест термин јер много људи користи тај облик психолошке игре за постизање циљева. А да ли је могуће да се манипулатор промени?

1721026967_shutterstock_2161801977.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Манипулација се може срести свуда – у односима, компанијама, чак и државама – и резултира широко распрострањеном штетом. За оне појединце који користе хроничну манипулацију да би добили оно што желе од других тај образац интеракције обично бива чвршћи како време одмиче, посебно ако манипулатор од њега има користи и награде.

Зашто манипулатори настављају да манипулишу


Хронични манипулатори се навикавају да се према другима понашају као према средству за постизање циља, а тако њихови односи полако труну изнутра. Уколико су њихове методе биле успешне у прошлости, чак и повремено, већа је вероватноћа да ће наставити да их користе – са свим људима и интензивније. Најпривлачнија награда за манипулатора је да види како њихова стратегија функционише, тј. да други попуштају ономе што желе, без обзира на лцену. Иако су улози за манипулаторе велики и они могу доживети неуспехе и лоше последице свог понашања, не постоји солидна прогноза се хронични манипулатори могу излечити, тј. променити, пише псyцхологyтодаy.цом.

Многи хронични манипулатори нису мотивисани да се промене – што је кључ за дугорочну промену понашања – и гледају на опције лечења на исти начин на који гледају на односе: неповољну ситуацију која се мора обликовати тако да одговара њиховим потребама.

Какве су прогнозе за промнену


Хронични манипулатори ретко знају како да се повежу на дубоком, интимном нивоу са другима. Њихова способност за емпатију је смањена, њихове мере за личне интересе су ван граница, а они се боре да се повежу. Све то чини прогнозу за лечење у најбољем случају изазовном - а у најгорем застрашујућом.

Многи хронични манипулатори ће се одупрети третману било које врсте, а они који на крају оду обично су приморани на то због олакшавајућих околности.

Мотивација је кључна за дуготрајну промену, а хронични манипулатори су мотивисани да постигну једну једноставну ствар - контролу над другим ситуацијама и другим људима. То може довести до тога да се сам третман посматра као само још једна ситуација над којом се може успоставити контрола.

Лечење хроничних манипулатора треба да буде усмерено на повећање самосвести о неприлагођеним понашањима, преузимање одговорности за та понашања и учење позитивних, нештетних начина за изградњу односа.
Хронични манипулатори су превише свесни онога што други мисле и осећају (што олакшава манипулацију), али њихови сензори за самосвест се ретко укључују, док су доживотни манипулатори свесни својих штетних радњи, али бирају да их наставе.

Све зависи од детињства


Да ли ће хронични манипулатор икада доживети дубоку, дуготрајну промену?

Истраживања сугеришу да иако ове особе могу научити неке параметре у интеракцији са другима, заиста нема лека за њихово понашање.

Недавна истраживања такође показују да за појединце који користе хроничну манипулацију, посебно оне са дијагнозом нарцизма, њихово васпитање има много везе са успехом лечења. Они који су у детињству доживели насиље или били занемарени имају највише потенцијала да се промене, док размажени, овлашћени нарциси ретко виде дугорочно побољшање.

Превенција је лек


А шта то значи за милионе људи заробљених у везама са хроничним манипулаторима? Једноставно речено, најбољи сценарио ће и даље вероватно укључивати емотивно повређивање, напоран рад и исцрпљујуће искуство како би однос с манипулатором функционисао на било ком нивоу. Ако је ваш манипулатор мотивисан, то се може учинити - али цена је висока.

Најбољи третман може бити превенција. Научити да рано препознате знаке хроничних манипулатора и овладате чврстим методама реаговања на те знаке. Уместо да чекате да штета настане, удаљите се (када је могуће) пре него што осетите јачину његовог најјачег оружја.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas