Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ПОСТАВИТЕ ГРАНИЦЕ НА ПОСЛУ? Постигните равнотежу између професионалног и приватног живота

Није лако немати посао, али он није вредан здравља. Ако је сагоревање услов за унапређење, можда нисте нашли прави за вас. Зато је важно да научите колеге и шефа како да се понашају према вама.

1718786912_shutterstock_2000247506.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Није лако постићи равнотежу између посла и приватног живота. Чињеница је стара и истинита: треба да радите да бисте живели, а не треба да живите да бисте радили. Чак и ако ваш шеф захтеван попут улоге Мерил Стрип у филму "Ђаво носи Праду“, важно је да имате времена да уживате у животу. Уколико је то ваш случај, морате да научите да поставите границе на послу, вратите контролу над својим животом и држите шефа даље од слободног времена и викенда.

Иако постављање граница може да буде застрашујуће, посебно за послодавца, стручњаци који се баве благостањем на радном месту имају солидне савете како да се сачувате.

Зашто је важно поставити границе на послу?

Иако је извор прихода од виталног значаја, важан је и живот ван радног места. Александрија Агреста, стручњак за развој лидерства, каже: "Постављање граница на послу је од суштинског значаја за одржавање здравог, продуктивног и хармоничног радног места. Спречава сагоревање и омогућава запосленима да одрже своје ментално и физичко благостање.“

А уколико менаџери подржавају своје запослене, тада сви добијају. Послодавци имају користи од тога јер када запослени осећају да се њихово време поштује, то може довести до тога да дуже остају на послу, могу се осећати мотивисанијим да раде боље.

7 јасних начина да поставите границе

Неколико јасних начина да поставите границе како би вам ум и тело били захвални:

Избегавајте проверу пословних мејлова за време обеда и после радног времена.
Направите листу приоритета за све своје одговорности. Наведите своје задатке и рангирајте их на основу њихове важности и рокова.
Додајте алате за управљање временом свом току рада - календар, планер или апликација за одређивање одређеног времена за задатке и паузе може вам помоћи да блокирате време за фокусирани рад и предах.
Немојте се плашити делегирања задатака. Када прегледате своју листу, одредите које одговорности можете пренети на колеге.
Будите реални према себи како бисте могли да поставите реална очекивања на радном месту. Опасно је пристајати на све што вам шеф додели, не узимајући у обзир оптерећење које већ имате. Саопштите вашем менаџеру шта можете а шта не можете да урадите.
Научите да љубазно кажете не. То је најтежи предлог на листи, па понудите алтернативно решење или предложите другу особу за задатак.
Подсетите себе и свог шефа које су ваше улоге и одговорности. Уверите се да ваша улога није само јасна и добро дефинисана, већ и документована.

Када постављате границе, важно је да не користите оптужујући тон, упозорава Росадо. Доследност је кључна. Уколико ваше потребе и даље нису задовољене, укључите људске ресурсе. Обавезно сачувајте и документујте комуникацију.

5 митова о границама на послу

Супротно популарном веровању, постављање граница на послу не значи да ћете одједном моћи да радите шта вам је воља. То такође не значи да ћете добити отказ или имати споран однос са шефом. Постоји неколико уобичајених заблуда које би могле да вам дају храброст и јасноћу како бисте добили здраво радно место за себе.

Мит 1: Постављање граница показује недостатак посвећености. Истина: Постављамо границе у сваком делу нашег живота да бисмо одржали здраве односе.
Мит 2: Границе су себичне. Истина: У ствари, то је облик бриге о себи.
Мит 3: Нисте колегијални. Истина: То не значи да нећете бити ту за свој тим ако сте им потребни и изван вашег описа посла.
Мит 4: Постављање граница значи да не можете да се носите са својим послом и да сте слаби. Истина: Постављање граница је знак снаге и самосвести.
Мит 5: Границе ће наштетити напредовању у каријери и довести до сукоба. Залагање за себе може довести до одбијања или одмазде. Истина: Постављање граница и успешна каријера се међусобно не искључују.

Запамтите, ниједан посао није вредан вашег менталног здравља, и ако је сагоревање услов за унапређење, тај посао можда није прави за вас. Морате да научите људе како да се понашају према вама и вашим ресурсима.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas