Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Где живе НАЈВИШИ људи на свету? Ево шта кажу истраживања

Проучавање историје физичког здравља земље или региона је изазовно, јер је тешко доћи до доследно прикупљених показатеља здравља. Међутим, недавна студија холандских научника је установила јасну везу између здравља становништва и једне једноставне, широко забележене информације – телесне висине.

1724497308_shutterstock_1936987861.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Током већег дела људске историје висина је остала релативно стабилна. До 1800. просечна висина у Европи кретала се између 165 и 170 центиметара, али у последњих 200 година догодило се нешто значајно: висина, глобално, али посебно у Европи, драматично је порасла.

Многе европске земље су забележиле повећање просечне висине од преко 15 центиметара, а то је посебно било евидентно у Холандији – просечни Холанђанин је порастао са 166 1810. на 184 центиметра данас, што је повећање од 18 центиметара за само два века. Холанђани су тренутно највиши на свету.

Док генетика несумњиво игра водећу улогу у одређивању висине појединаца, ова огромна промена у читавој популацији не може се објаснити само еволуцијом – да је то био случај, промена висине би се одвијала током много дужег временског периода.

Међутим, у последњих 200 година Холандија је, као и већи део остатка света, доживела огромно побољшање у свим аспектима животног стандарда, од смањене стопе смртности и заразних болести, до веће доступности висококвалитетне хране. Њихово брзо повећање висине стога показује јасну везу између животне средине и здравије, више популације, закључују научници.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas