Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ФРОЈДОВЕ МИСЛИ О ЉУБАВИ: Не бирамо се случајно, а растајемо се чим се појаве 2 опасна ривала

8 Фројдових мисли о односу између мушкараца и жена доказују да је љубав одувек била сплет емоција и неспоразума.

1727874791_shutterstock_2490417147--2-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Љубавне везе, сви знамо, могу бити збуњујући сплет емоција и неспоразума. Понекад се питамо зашто све изгледа тако компликовано или зашто одређене везе једноставно не функционишу упркос нашим напорима. Сигмунд Фројд, отац психоанализе, имао је шта да каже о сложености у односима између мушкараца и жена. Иако су његове идеје старе деценијама, многа његова запажања и даље дубоко одјекују у савременим односима.

Ово су неке од његових најдубљих изрека о љубави, жељи и односима.

1. „Ништа у животу није скупо као болест и глупост.“


Фројд је схватио да сама љубав није довољна за одржавање везе. Стрпљење, разумевање и мудрост су потребни да бисте се носили са сложеностима живота са другом особом.

Односи засновани на илузијама или непоштовању стварности осуђени су на пропаст. Морамо трезвено гледати на ствари и бити реални у погледу тога шта је потребно да љубав траје дуго.

2. „Ко воли многе, познаје жене, ко воли једну, познаје љубав"


Иако неки људи могу имати више веза током живота, само они који су посвећени једној особи заиста разумеју дубину љубави. Права љубав не лежи у пролазном узбуђењу многих, већ у трајној вези са једном особом.

3. „Муж је скоро увек само замена за човека кога воли, а не за самог мушкарца.“


Фројдове речи овде откривају тешку истину: многи бракови се развијају у нешто више од страствене љубави. Временом, љубав може избледети, али жеља да будете вољени остаје.

Због тога неке жене могу искусити дубоку тугу чак иу стабилном браку. Изазов је да разумемо шта желимо - праву љубав или само потребу да будемо цењени и неговани.

4. „Људска је природа да цени и жели изнад свега оно што не може да постигне.“
Тако смо створени. Често нас вуче недостижно, верујући да је оно што је ван нашег домашаја некако боље или задовољавајуће. Овакво размишљање може бити опасно јер нас доводи до тога да изгубимо из вида благослове које већ имамо у својим животима.

Фројдов увид нас подстиче да размислимо да ли је наше незадовољство засновано на стварним недостацима или једноставно на привлачности онога што мислимо да не можемо имати.

5. „Пре него што себи дијагностикујете депресију и ниско самопоштовање, уверите се да нисте окружени будалама.“


Тако често кривимо себе за незадовољство у свом личном животу, питајући се шта радимо погрешно. Али Фројд нас подсећа да понекад проблем није у нама самима, већ у људима које пуштамо у своје животе. Понекад само треба да угасимо буку и пронађемо праву особу.

6. „Жена треба да омекша мушкарца, а не да га ослаби.“


Постоји разлика између бриге о некоме и контроле над њим. Многе жене осећају потребу да преузму одговорност, посебно ако верују да њихов партнер не испуњава њихов потенцијал.

Али Фројд нас подсећа да права моћ у односима не лежи у доминацији, већ у међусобној подршци. Улога жене није да ослаби моћ свог партнера, већ да му помогне да постане најбоља верзија себе.

7. „Када се људи венчају, они више – у већини случајева – не живе једно за друго, као раније. Напротив, они живе једно са другим за неког другог, а убрзо се појављују опасни ривали за мужа: домаћинство и расадник."


Брак мења односе. Оно што је некада изгледало као живот једно за друго често се претвара у заједнички живот, где се нагласак пребацује на децу, обавезе и свакодневне рутине.

Фројд признаје да чак и у најјачим браковима првобитна искра може да избледи. Али то не значи да је љубав изгубљена; него се развија у нешто дубље, засновано на партнерству и заједничкој сврси.

8. „Не бирамо се случајно... Срећемо само оне који већ постоје у нашој подсвести.“


Наша привлачност према другим људима често изгледа мистериозно, али Фројд сугерише да то није случајно. Природно смо привучени одређеним типовима људи - било онима који изгледају познато или онима који одражавају квалитете којима се подсвесно дивимо. Међутим, то такође значи да можемо наћи себе да понављамо исте навике, да се заљубљујемо у сличне људе, чак и ако ти људи нису прави за нас. Да бисмо се ослободили ових стереотипа, морамо да схватимо шта заиста тражимо од партнера.

Фројдове мисли можда припадају другом времену, али су ванвременске. А у свету који често компликује односе више него што би требало, понекад нам је потребно само мало фројдовске мудрости да нас подсети на једноставне истине.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas