Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ФРОЈДОВА МАГИЧНА РЕЧ КОЈА РЕШАВА СВЕ ПРОБЛЕМЕ: Она је мали штит од свих који покушавају да вам одузму моћ

Живот није једноставан, нити је могућ искрен, пријатан контакт са сваким ко у њега уђе. Неки себи дају више слободе него што би требало и крше личне границе. Међутим, постоји необичан, али ефикасан начин отпора.

1719396995_LjNjE.jpg
Фото: Википедија
Oglas

Познато је да је и сам Сигмунд Фројд веровао да смо у стању да покажемо читав низ емоција, које су јасне у одређеним ситуацијама и које је тешко контролисати. Понекад чак и најљубазнији појединци показују страну која није пријатна. У одређеном тренутку људи знају да буду груби, негативни и непријатни. Уосталом, сасвим је природно да људи некад тако реагују. Али за оне око њих, то може деловати као напад на њихову личност и вредности. Зато улазе у позицију оштећеног, увређеног, повређеног и често је тешко знати како правилно реаговати.

Прво, наравно, важно је сагледати ситуацију. Много је чињеница и радњи које су то могле изазвати. Зато, пре него што узвратите речима, требало би да им се на тренутак посветите и ставите у позицију оног ко вас је можда управо вербално увредио, а затим знате како да поступите.

Сигмунд Фројд је веровао да јаке личности не преузимају терет туђих изјава, већ разумеју да је увреда само потреба да се фрустрације на одређени начин пренесу на друге који их тада осећају, а то свакако треба избегавати. Најбоље је у таквим ситуацијама покушати да избегнете конфликт, а одговор како то учинити лежи у само једној речи.

"Да, прихватам ситуацију." "Да, покушавам да разумем вашу ситуацију." "Да, видим вашу тренутну тачку гледишта и да – могу да задржим снагу воље која ми омогућава да се не увлачим у дискусију која никуда не води и није конструктивна." Врло једноставно и ефикасно.

Реч "да" одузима "моћ" коју увређена особа има у тренутку када избацује своје проблеме као облик агресије према другом. Даје један тренутак слободе у којем ма шансе да се смире ритам и начин комуникације. Да се развију у другом правцу, с другачијим тоном разговора.

На тај начин се ограђује од саме увреде. Она губи на вредности и отвара пут ка покушају да се сагледа оно што је речено са обе стране. Пре свега особи која трпи увреду даје могућност да разјасни да ли те речи имају тежину и могућност конструктивног деловања. А онда, што је још важније, нуди знање и потврду сопственог самопоштовања.

Чињеница која наглашава да сте свесни сопственог постојања, несавршености које вас чине целом особом. Запамтите ово чак и у тренуцима када кривите себе, када се сумња увуче у ваше мисли. Потврдите је тек тада имате прилику да сагледате себе и свет из друге перспективе. У крајњој линији, изговарање тог једноставног „да“ расветлиће однос у коме неко себи дозвољава да вас вређа и да вам да одговор на питање да ли вредите више сами него да будете у таквом друштву.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas