Крстовдан је велики празник који Српска православна црква и верници прослављају два пута у току године 27. септембра и 18. јануара
Јесењи Крстовдан прате бројни обичаји и веровања, која се од давнина поштују. Обичаји везани за овај празник су разнолики, јер свако на свој начин поштује овај велики празник.
На Крстовдан се држи строги пост, на води. То је обичај свакаког правог верника у Србији који поштује правило: "Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости". Јесењи Крстовдан се пости тако што се цео дан једе само грожђе и хлеб.
За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, па да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.
Данас се пости
Најважније правило за Крстовдан, који пада 27. септембра је да би свака одрасла особа овај дан треба да проведе у посту и молитви.
Данас се пере веш и чисти кућа
Према неким народним обичајима, у неким деловима Србије, на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.
Дугови и плата
Према обичају, важно је да вратите дугове или уколико имате запослене, исплатите плате. На овај начин чистите тамну енергију дугова и улазите "чисти" и безбрижни у ову годину.
Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста, да би се заштитила од болести.
Ставите на сто освештани босиљак
Обичај је да се на Крстовдан освешта босиљак, света биљка за коју се верује да односи негативну енергију и чисти карму, па у домовима многих босиљак заузима важно место. Освештани босиљак чува се у дому у виду средства за енергетско исцељење.
Током Крстовдана се једе грожђе, као симбол слатке победе, плодности и обиља, а верује се да ће вас пратити срећа и успех ако данас уживате у укусу овог воћа.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ