Звучи необично, али реч је о добро познатом производу.
Gianduja или gianduia [ђандуја] је слатка чоколада која садржи око 30% пасте од лешника, толико фино самлевених да текстура чоколаде остаје глатка, али обогаћена дивном аромом. Ђандуја такође може бити направљена и од пасте од бадема.
Пореклом је из Торина, настала за време Наполеоновог намесништва (1796.-1814.).
То је име настало од Ђандуија, карневалског лика марионете који представља Пијемонт, родом из италијанске регије у којој су познате посластице од лешника.
Прочитајте још: НАРОДНО ВЕРОВАЊЕ: Ако вас засврби десно стопало, десиће вам се ВАЖНА промена
Прво име Нутеле
Чувена Нутела настала је за време Другог светског рата и то ни мање ни више него због несташице какаа. Осмислио ју је Пиетро Фереро, италијански пекар, а прво име овог слаткиша, до 1966. године, било је Ђандујот, по тада познатом комичару.
БОНУС ВИДЕО: