Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ СТЕ ЧУЛИ ЗА ФЕНОМЕН ОКОЗУКАИ? Ево шта жене у Јапану раде с платама својих мужева

Феномен под називом "окозукаи" можда звучи необично, јер велики проценат мушкараца у Јапану целу своју плату дају својим женама, без обзира да ли су оне домаћице или имају свој посао. Жена ће потом бити одговорна за плаћање намирница, рачуна, потрепштина, али и за давање "џепарца" свом мужу. Зашто многи брачни парови функционишу на овај начин и да ли ово може бити добра стратегија за решавање финансија у кући?

1727876706_b41c0000d7c61c463b2f95324c6907c0a3c42926.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Систем давања целе плате свом партнеру можда некима звучи потпуно бесмислено и застарело, али оваква врста организације се може пронаћи у многим јапанским домовима. Када муж добије плату, сви приходи иду његховој жени. Затим, она распоређује кућни буџет и одређује тачну суму која ће бити искоришћена за рачуне, храну и друге неопходне трошкове. На крају, издваја се сума која ће представљати "џепарац" за мужа или ће му давати новац по потреби, у зависности од ситуације. 

Након Другог светског рата, велики број жена у Јапану су биле домаћице, док су мушкарци били задужени за финансијско одржавање породице и од тада је настао овај обичај. Било је лако да жена одреди кућни буџет, јер је боље разумела колико новца би било потребно за дом. Исти систем се примењује и данас, чак иако жена такође има свој посао. 

Логично је запитати се: Ако оба партнера зарађују, зашто је жена још увек задужена за финансије? Према неколико онлајн извора, разлог је прилично једноставан. Мушкарцима је распоређивање новца за дом представљало исувише напорну обавезу, тако да су одлучили да овај задатак препусте својим женама.

Данас се процењује да "џепарац" мужа изности око педесет хиљада једна (око триста евра). Осим што је мужевима задатак био исцрпљујућ, многе жене организују финансије, како мушкарци не би били неодговорни и потрошили новац на алкохол, коцкање и сличне лоше навике, које могу пуно коштати. Ипак, поједини мушкарци су морали да се одрекну и својих хобија, који би били исувише скупи, како не би довели до несташице новца за домаћинство. 

Једна корисница ТикТока је чак описала да је, приликом путовања у Јапан, видела брачни пар, када је муж замолио жену да му дозволи да купи флашу пива, након чега је она избројала тачну суму новца и дала му. 

Некима овакав однос можда звучи као да недостаје поверења између партнера, као и да није коректно да само један партнер преузима такву одговорност. Ипак, овакав систем се примењује већ деценијама и није познато да ли ће савремено доба поптуно променити ову улогу и обавезу у домаћинству. 

С друге стране, поједини корисници друштвених мрежа верују да постоје и поитивне стране. "Искрено, ово звучи као добра идеја, сигурно ће домаћица боље да разуме колико новца је потребно за дом," пише један корисник на ТикТоку.

"Исти принцип користе моји родитељи, мој отац би само водио рачуна о новцу за кола, док ми је мајка рачунала све остало."

Неколико корисника је написало да не разумеју зашто мушкарци, који веома напорно раде, на крају не могу да уживају у сопственом новцу. Као одговор, један корисник је написао да оваква врста договора може бити од велике помоћи за мушкарца, јер се њехове финансијске обавезе завршавају када се врати у кућу након радног дана.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas