Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ НАМ БУБАМАРА ЗАИСТА ДОНОСИ СРЕЋУ? Она је једини инсект који нико неће отерати, већ одмах изазива осмех

"Бубамаро, лет, лет у широки свет, донеси ми писмо, видели се нисмо, ја и ујка Паја још од прошлог маја." Ниједан инсект није толико омиљен као бубамара. Зашто верујемо да нам доноси срећу?

1718197307_shutterstock_156801605--1-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Јесте ли ви срећна особа? И због чега ссте тачно срећни? Срећа је онај суптилни додатак којем се сви радујемо јер није трајна, ни константна. Увек постоје и они људи за које кажемо да имају срећу у животу. А да ли се радујете када наиђете на симбол среће? На детелину са четири листа у трави, потковицу покрај пута, кад добијете срец́ни бамбус, добијете седиште бр. 7 у позоришту или вам једноставно бубамара слети на руку? Иза свих поменутих амајлија или симбол среће стоје и занимљиве приче и веровања. Тако је у вези с  бубамаром.

Бубамара се сматра инсектом који доноси срећу. А када вам изненада слети на руку, изазива неописиво усхићење, нарочито код деце. И одмах се старији сете песмице: „Бубамаро, лет, лет, у далеки свет...", па не могу да се не сете свога детињства и среће, а ни они нису имуни на лепоту и симболику бубамара.

Мала јаркоцрвена буба са црним тачкицама и црном главом свима нам је у свести повезана за нешто лепо, за срећу, за нове лепе вести од пријатеља из далека.

Када вам следећег пута бубамара одлети са руке, помислите и пожелите нешто лепо, а важно је да знате одакле долази веровање да бубамаре доносе срећу.

Бубамаре су невероватно корисни инсекти за сваког баштована, убијајуц́и гадне уобичајене штеточине као што су лисне ваши и брашнасте бубе. Могуц́е је да је ово порекло и њихове наводне срец́е - фармери су долазак бубамаре видели као знак да ц́е њихови усеви напредовати. Данас се бубамарица која слети на вас и даље сматра срец́ом.

Нека веровања о бубамари постају још конкретнија: ако зажелите жељу док држите бубамару, правац у којем лети наводно ц́е бити одакле ц́е доц́и ваша срец́а.

Бубамара која слети на вас док сте болесни наводно ц́е вас излечити.

Бројање тачака ц́е вам рец́и колико ц́ете месеци срец́е имати, или колико новца ц́ете добити, или било које друго бројчано испитивање у вези са срец́ом.

Са друге стране, ако убијете бубамару, то би требало да вам донесе тешку несрец́у, а то веровање живи у многим културама.

И да, ево песмице које се сви с радошћу сећамо: "Бубамаро, лет, лет у широки свет, донеси ми писмо, видели се нисмо, ја и ујка Паја још од прошлог маја."

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas