Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЧАК 8 НАЈМОЋНИЈИХ ЖЕНА У СРБИЈИ НОСИЛО ЈЕ ОВО ИМЕ: Њих су волели српски владари, а ево ко су оне биле

Име Јелена носило је највише супруга српских владара, чак 8. То су биле жене краља Уроша И, Милутина Немањића, цара Душана, затим краља Вукашина Мрњавчевића, деспота Стефана Лазаревића, Лазара Бранковића и Стефана Томашевића и супруга вожда Карађорђа.

1726816784_84f419352963017a1315bf7971e05eefde05d078.jpg
Фото: Википедија
Oglas

Бележећи српску историју од великог жупана Стефана Немање па до последњег владара једне српске династије, међу именима њихових супруга, лепотом и учесталошћу, убедљиво се истиче име Јелена.

Ово име носиле су и српске принцезе: Јелена Балшић, девојачко Лазаревић, кћер кнеза Лазара и кнегиње Милице, као и принцеза Јелена Карађорђевић – најстарије дете краља Петра Првог Карађорђевића и краљице Зорке…

Јелена потиче од грчког “Хелена” или “Елена”, а корен овог имена је у речи “хеле”, што значи сунчева светлост, сјај, блиставост.

Према хеленској легенди, то је било име најлепше жене света, ћерке Зевса. Помиње се и у Хомеровој “Илијади” – лепу Јелену, жену спартанског краља уграбио је тројански принц Парис и због тога је вођен Тројански рат.

Међутим, важна је и друга Јелена – мајка цара Константина Великог, који је Миланским едиктом прогласио верску толеранцију и тиме укинуо прогон хришћана, а Константин и Јелена су проглашени за светитељима.

Најбројније после Јелене, биле су Ане. Међу њих пет спадају жена великог жупана Стефана Немање, трећа жена краља Стефана Првовенчаног, жена краља Радослава, четврта супруга краља Милутина, као и једна од жена цара Уроша И.

Не смемо заборавити ни имена као што су Милица, Теодора, Јелисавета, Јевросима, Оливера, Симонида, Персида, Зорка, Љубица, Јерина, Наталија, Каталина/Катарина, Мара, Драга…

(Опанак)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas