Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"АКО МОЈА НОГА ОДЕ, САМ ЋУ СЕБИ ПРЕСУДИТИ": Тито није желео ампутацију по цену живота - морали су да крију пиштољ од њега

Тито је наводно одбијао да прихвати дијагнозу, али након неког времена осетио страшан бол у нози.

1726737282_Foto-Profimedia-Josip-Broz-Tito.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Јосип Броз Тито преминуо је 4. маја 1980, а многи не знају како су изгледали његови последњи тренуци. Његов лични лекар Миломир Станковић написао је књигу "Тито између живота и смрти" и дао интервјује у којима је, између осталог, открио његове последње риечи.

А овако је све почело - Станковић је испунио наредбу и оставио своју супругу у Београду и није је видео шест месеци, јер је био на поверљивом задатку. Поред Тита био је у његовим последњим данима, а пре неколико година је у интервјуу за РТС рекао како је он први поставио Титу дијагнозу која га је коштала живота.

Такође, открио је и детаље око ампутације Титове ноге за коју каже да је дошла прекасно. Казао је и како је све око Титовог лечења било у тајности и да није могао да прихвати своју дијагнозу.

- Радило се о оклузивној ангиопатији која није била последица дијабетеса. То је било на бутној артерији и била му је угрожена нога. Ја сам био одговоран и нешто сам морао да учиним па сам покушао да га наговорим да га прегледа лекарски конзилијум - присетио се Станковић.

Тито је наводно одбијао да прихвати дијагнозу, али након неког времена осетио страшан бол у нози. Након наговарања дозволио је да га прегледају два стручњака, један с истока, други са запада. Они су, како говори Станковић, закључили да је Тито у добром стању, али да му је нога угрожена. Како он није пристајао ни на шта друго осим лекова, сугерисали су да се покуша једном премосницом, али да га треба упозорити да ће, ако то не успе, уследити ампутација.

- Рекао нам је: ‘Ако моја нога оде, ја ћу сам себи пресудити’. Кад је морао да иде у болницу, сакрили смо му пиштољ који је тајно чувао - открио је лекар и додао да нико није смео да каже да је ампутација неизбежна.

- Терапију која не делује продуживали су унедоглед. И све је било тако док се нога није осушила, кад се осушила, она је отровала организам - рекао је.

Након ампутације био је задовољан јер је била успешна, али одуговлачење захвата узело је свој данак.

- Покушавали су да га спасу на све могуће начине - инфузијама, трансфузијама. Кад је видео да је све пропало, његове последње речи биле су: ‘Шта би све ово требало да значи?!’. Е сад, не знам да ли се то односило на неке његове одлуке или на лекаре који су му обећавали да ће терапија успети… Средином фебруара 1980. Тито више није могао да говори и до краја је био у вештачкој коми - испричао је Станковић, који је преминуо крајем 2019. године.

(Инсидер)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas