Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

7 НАВИКА НАЈМОЋНИЈИХ ЉУДИ: Они никада не губе време, свесни су да свака секунда значи

Живот је непредвидив, а начин на који одговарате на изазове може дефинисати ваше путовање и обликовати ваш карактер. Ово је 7 навика људи који могу да преживе најгоре.

1722324186_shutterstock_1614362578.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Неки јаки људи се кроз животне успоне и падове крећу с отпорношц́у. И не само да преживљавају, они напредују и претварају прблеме и изазаове у одскочне даске. А шта те појединце издваја? Да ли је то њихов начин размишљања, њихове навике или једноставно срец́а?

Према психолозима, то није срец́а, вец́ скуп навика које их оспособљавају да се носе са непредвидљивошћу живота. А свако може да их научи, практикује и савлада. Хајде да видимо који је то 7 навика појединаца који су савладали уметност преношења животних олуја.

1. Прихватају невоље
Живот је тобоган успона и падова. Док се многи људи плаше падова и гледају на њих као на препреке, они који се носе са животном непредвидљивошц́у виде их другачије. Невоље су животна чињеница, али наш одговор на њих је под нашом контролом. Према психолошким истраживањима, појединци који се ефикасно сналазе у животним изазовима имају навику да прихвате невоље.

Прихватање невоља не значи порицање бола или тешкоц́а. Ради се о томе да то признате, да се суочите са тим и да га користите као гориво за лични раст. Не дефинише нас сама невоља, вец́ начин на који реагујемо на њу.

2. Знају шта су им сабости и снаге
Још једна карактеристична навика отпорних појединаца јесте пракса самосвести.

Они јасно разумеју своје снаге, слабости, емоције, уверења и вредности. На тој основи граде своју отпорност. Самосвест човеку омогуц́ава да препозна своје емоционалне окидаче и разуме зашто реагује на начин на који реагује. Када разумете своје реакције, онда је лакше да ефикасно управљате својим одговорима на стресне ситуације.

Одвојите свакога дана време да размислите о својим мислима и осец́ањима. То је пут за разумевање себе, својих мотивација, страхова и снова.

3. Практикују свестан живот
Живот је стална комбинација активности, захтева и ометања. Усред хаоса лако је изгубити из вида оно што је заиста важно. Људи који се ефикасно носе са животним изазовима имају навику да живе један пажљив живот.

Свесност подразумева потпуно присуство у тренутку и обрац́ање пажње на то шта мислите, осец́ате, искуства без осуђивања. Ради се о успоравању, прилагођавању наших чула и поновном повезивању са собом и светом око нас.

Практиковање пажње нам омогуц́ава да ефикасније управљамо стресом, побољшамо фокус и ценимо једноставне животне радости, да усред животних олуја одговоримо на изазове с јасноц́ом и смиреношц́у. Од пажљивог једења до пажљивог ходања... Једноставно одвојите неколико минута сваког дана да бисте дубоко удахнули и фокусирали се на садашњи тренутак.

4. Преузимају одговорност
Често нам је лакше да кривимо спољне околности или друге људе за наше проблеме. Тражимо жртвене јарце, некога или нешто на шта бисмо могли да закачимо своје неуспехе. А људи који могу да поднесу све што им живот баци, схватају важност преузимања одговорности.

Ради се о признању да су наши ставови, акције и одговори под нашом контролом. Ради се о признавању грешака и учењу из њих. Сви имамо потенцијал да будемо архитекти сопствених живота. Да преузмемо одговорност за своје изборе и поступке.

5. Дају приоритет етичком учешц́у
У свету вођеном конзумеризмом, лако је бити увучен у потрагу за богатством и статусом. Али они који могу да се изборе са животном непредвидљивошц́у дају предност етичком учешц́у над материјалном добити.

Навика се односи на усклађивање наших финансијских одлука са нашим најдубљим вредностима. То значи да бирате предузец́а која подржавају друштвену и еколошку одговорност у односу на она која су вођена искључиво профитом. Овај приступ захтева од нас да преиспитамо своје потрошачке навике и направимо промене које можда нису увек згодне или конвенционалне.

6. Славе различитости
На глобалном нивоу повезани смо више него икада раније. Сусрец́емо се са људима различитих култура, порекла и друштвених слојева. Различитост се често посматра као изазов – извор сукоба и неразумевања, а заправо, то је ризница увида, перспектива и могуц́ности за раст.

Славец́и различитост, учимо да ценимо богатство људског искуства и разумемо да наш пут није једини. Излазимо из наше зоне удобности и укључујемо у свет са позиције радозналости и поштовања, учимо да видимо достојанство и вредност у сваком појединцу, без обзира на његово порекло или уверења.

7. Негују аутентичне односе
Живимо у хиперповезаном свету где можемо да комуницирамо са било ким, било где, у било које време. Упркос томе, многи се осец́ају изоловано и неповезано. Људи који се носе са животним изазовима разумеју колико је важно неговање аутентичних односа. То су односи који се заснивају на међусобном поштовању, емпатији и разумевању.

Неговање аутентичних односа подразумева препознавање људскости – разумевање да без обзира на наше разлике, у суштини, сви тражимо везу, разумевање и љубав.

Уложите време у неговање ваших односа. Будите храбри у својој аутентичности. Будите отворени у својој комуникацији. Кроз истинске везе са другима проналазимо себе.

Запамтите да је сваки изазов прилика за раст. Сваки застој је прилика да искористите свој креативни потенцијал. Свака одлука коју донесете је корак ка особи која постајете.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas