Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ТЕСЛИН СЕСТРИЋ ЈЕ УШАО И ВИДЕО СЕФ": ФБИ и дан данас демантује да је било шта заплењено

Пре пар дана је ватра оштетила кров Теслине лабораторије на Лонг Ајленду у америчкој држави Њујорк. Велики пожар претио је да прогута заоставштину проналазача. Амерички медији извештавали су да је то последња лабораторија која је остала иза чувеног научника.

1701245106_06b2eeceec037a4bcf45b69f3e00dd62e8fd43e8.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

„У Музеју Николе Тесле се чува практично све што је велики научник иза себе оставио. То је комплетна његова заоставштина коју је он чувао у једном складишту на Менхетну и оквиру које се налази велики број непроцењивих ствари“, каже некадашњи директор музеја Николе Тесле, Владимир Јеленковић.

Према његовим речима, највећа вредност је у документима и то чак 156.000 њих, који су уписани у Меморy оф тхе wорлд, односно Унескову листу нематеријалне баштине.

„У тој великој збирци докумената налази се огромна број његових рукописа, научних радова, коресподенција са највећим научницима, пословним људима, породицом“, наводи Јеленковић.

Лабораторија на Лонг Ајленду је лоцирана код места Шорен и намерно је смештена тамо на око 100 километара од Њујорка.

„Нешто што је требало да производи велике количине енергије, муња, свих могућих светлосних и звучних ефеката намерно је било постављено даље од великог града“, наводи Јеленковић.

Треба имати у виду чињеницу да је ту годинама боравила немачка компанија „Аква“, која је правила материјале за филмску индустрију због чега је ту дуго било загађено земљиште, па нико није ни желео да га купи.

Велики број ватрогасних јединица са више од 100 ватрогасаца је дошао да гаси пожар и успели су током ноћи у томе.

Када је Теслин сестрић Саво Косановић дошао и утврдио да је сеф нетакнут, можда је постојао дан или два када је ФБИ могао можда да узме неке документе. „Ипак, волео бих да видим неке доказе за тако нешто. Чињеница је да је давно прошао рок заштите за чување тајне. Постоји извештај ФБИ о свим онима који су тражили да се отвори тајни досије о томе шта је све евентуално узето из Теслиног сефа. ФБИ и дан данас демантује да је било шта заплењено“, истиче Јеленковић.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas