Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗЛАТНА ПАЛМА ЗА ШОНА БЕЈКЕРА: Награђен и хрватски филм са глумцем ког Србија обожава, а ево ко је све био међу добитницима

Погледајте шта ће се од награђених остварења приказивати код нас у биоскопима

1716724695_profimedia-0876532442.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Филм "Анора" америчког редитеља и сценаристе Шона Бејкера добитник је награде Златна палма на овогодишњем 77. Филмском фестивалу у Кану. За ово признање у трци су била 22 остварења, а победу је однела прича о младој стриптизети из Бруклина која импулсивно одлучи да се уда за сина руског олигарха. Шон Бејкер је на додели награда рекао:

- Овај циљ сам имао 30 година, сада имам 53 године, шта даље?

Отмица из воза

Златна палма иде и у Хрватску, и то кратком филму Небојше Слијепчевића "Човек који није могао ћутати", заснованим на истинитој причи о отмици из воза у Штрпцима 1993. године. Главне улоге поверене су Горану Богдану, Алексису Манентију и Драгану Мићановићу.

- Публика у Кану је изузетно навијачка и јако подржава филмове, тако да је свака пројекција овде добро прихваћена и увек је добра атмосфера. Када имате филм у било којем од три програма у Кану, можете бити јако поносни, а чињеница да је овај филм у службеној конкуренцији, велики је успех јер конкурише за вероватно најважнију филмску награду на свету Златну палму. Веома смо срећни, мислим да овај филм то заслужује и веселимо се што смо у тако добром друштву - изјавио је продуцент Данијел Пек.

Слијепчевића наша публика памти по филму "Србенка".

Награду жирија освојио је филм "Емилија Перез" француског редитеља Жака Одијара, који је однео и признање за најбољу глумицу, коју су равноправно поделиле Адријана Паз, Зои Салдана, Карла Софија Гаскон и Селена Гомез. За режију је награђен Мигел Гомез за "Гранд Тоур", а за најбољи сценарио Корали Фаргет за "Тхе Субстанце". Награду за најбољег глумца добио је Џеси Племонс за улогу у филму "Киндс оф Кинднесс" Јоргоса Лантимоса. Специјална награда у оквиру такмичарског програма припала је иранском редитељу Мохамаду Расулофу за филм "Тхе Сеед оф тхе Сацред Фиг".

Гламур и црвени тепих

Почасна Златна палма додељена је Џорџу Лукасу. У селекцији Известан поглед награду је однео кинески филм "Блацк Дог" редитеља Гуана Хуа, награду жирија добио је филм "Л'Хистоире де соулеyмане" Бориса Ложкина, а награда за режију равноправно је додељена Роберту Минервинију за "Тхе Дамнед" и Рунгано Њони за "Он Бецоминг а Гуинеа Фоwл". Међу онима који су посетили овогодишње издање престижног фестивала су Франсис Форд Копола, Мерил Стрип, Феј Данавеј...

Шта долази код нас: Највише се чека нови Кополин филм

Неки филмови с Кана већ су купљени за дистрибуцију у Србији, а највише се ишчекује филм Франсиса Форда Кополе "Мегалополис", дело које је сасвим сигурно подигло највећу прашину на овогодишњем издању фестивала. Реч је вероватно о једном од најскупљих филмова снимљених у независној продукцији новијег доба, фасцинантном научнофантастичном спектаклу у којем су главне улоге остварили Адам Драјвер, Ђанкарло Еспозито, Натали Емануел, Лоренс Фишберн и многи други.

У дистрибуцији МФЦ, поред шест награђених, такође ће се наћи и остали филмови који су се такмичили за награду Златна палма, међу којима и "Мотел Судбина" редитеља Карима Ањуза, "Покров" Дејвида Кроненберга, "Мој Марчело" редитеља Кристофа Онореа, "Луда љубав" редитеља Жила Лелуша, "Партхенопе" Паола Сорентина и други.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas