Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈВЕЋА МУДРОСТ КРИЈЕ СЕ У 5 РЕЧИ: Владета Јеротић у једној реченици објаснио шта разболи и уништи сваку особу

Сократ је сматрао да се тело не може излечити, ако се не лечи душа, а Хипократ да се не може лечити болест ако се не лечи болесник, а исто су размишљали и Отац Тадеј, и Владета Јеротић.

1718529895_352326_vladeta2_ff.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Отац Тадеј је био и остао један од најпоштованијих православних духовника у Србији и шире. Његова дубока вера, духовна мудрост и једноставност оставили су неизбрисив траг на многе људе који су имали привилегију да га познају или да читају његове списе. Кроз своје учење и пример, отац Тадеј наставља да инспирише нове генерације верника, а његови савети и умотворине се преносе са колена на колено.

Наиме, овај духовник је истицао да је здравствено стање тела уско повезано са мислима које имамо.

– Болести долазе због мисленог пада. Сви обично мисле и добро и зло. Каквим се мислима бавимо, такав нам је живот. Дух се храни мислима, тело физичком храном. Човек треба да буде свој лекар. Ако није миран, тих унутра, онда му залуд сви лекови и најбољи лекари. Важно је сачувати оно добро у себи и имати поверење у себе. Само тако човек може гледати напред, бити здрав, користити Богу, себи и другима.

И Владета Јеротић, наш чувени психијатар, делио је исто мишљење. Био је један од првих стручњака који је радио на развоју психотерапије у нашој земљи и томе је посветио готово читав живот.

Наиме, врсни неуропсихијатар сматрао да појачана изложеност стресу највише узрокује психосоматска обољења. Њиховом настанку умногоме доприносе и потиснута осећања, као и неадекватна нега духовног и менталног здравља.

- Од грипа до рака - све су болести психосоматске- говорио је академик, филозоф и књижевник Владета Јеротић.

Шта су, заправо, соматске (телесне) болести?

Психосоматске болести су соматске (телесне) болести чији је настанак и ток под битним утицајем психичких фактора. Често се зато каже да су то болести које укључују и дух и тело. Негативно утичу на органе, њихово функционисање и изазивају нездраве промене на њима.

Опште је познато да је главни окидаш за појаву чира у стомаку управу стрес.

- Чир у стомаку је некада наш народ наш звао "гризлица". Они су били бољи психосоматичари него лекари, јер је народ давно назвао чир у стомаку гризлица, што значи "гризеш самога себе".

Хеликобактерија, такође, може да буде окидач за чир, али Јеротић је и ту показао да има уске повезаности са психосоматским обољењем.

- Хеликобактерија се излечи антибиотицима, али након неког времена се враћа и поново настаје чир. Ако се стално секирамо због нечега, прелазимо границу у стресу, оштећујемо тело и онда настају болести- јасно је истакао доктор.

Владета Јеротић је, такође, објаснио да су хипертензија и инфракт исто психосоматске болести. Тако се хипертензија, као последица појачаног стреса, све чешће јавља у код особа које немају генетску предиспозицију за висок притисак, а инфракт раније није био толико распрострањена болест.

Легендарни Владета Јеротић је у само једној реченици објаснио како неко успе да одане годинама здрав.

- Зато што је психички здрав. Психичко здравље је релативно јединство тела, душе и духа - закључио је.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas