Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КРАЉ ЧАРЛС У ПОСЕТИ САМОИ: На традиционалној церемонији пио пиће са наркотичким дејством

Током своје прве званичне посете Самои, краљ Чарлс ИИИ пио је напитак познат као "ава", направљен од корена биљке кава.

1729843876_Foto-Profimedia-kralj-Carls.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Током своје прве званичне посете Самои, краљ Чарлс ИИИ присуствовао је традиционалној церемонији у којој је, као део локалних обичаја, пио напитак познат као "ава", направљен од корена биљке кава.

У пространом дрвеном павиљону краљ је седео поред краљице Камиле, обучен у елегантно сафари одело, док су их посматрали староседеоци Самое, укључујући локалне вође и достојанственике.

Церемонија која је одржана у "Националном универзитету" Самое, била је пригодно декорисана елементима полинежанске културе.

Ава је благо наркотични напитак направљен од корена биљке кава и игра важну улогу у пацифичким друштвима, а често се користи у церемонијалним приликама.

Кава је прво ношена по шатору како би била припремљена, а традиционално су је припремиле чланице племена, укључујући ћерку локалног поглавице.

Након што је напитак припремљен и филтриран кроз сито од осушене коре дрвета, краљу је представљен у чаши направљеној од половине кокосовог ораха. Пре него што је подигао чашу и отпијео први гутљај, краљ је изговорио:

– Нека Бог благослови ову аву.

Краљ Чарлс је током ове церемоније показао изузетно поштовање према локалним обичајима. Носио је посебно израђено одело по узору на традиционални самоански стил, што је додатно оснажило симболику и поштовање према култури овог народа.

У знак части, краљ је добио титулу "Туи Таумеасина", што значи "високи поглавица". Ово је велики знак поштовања, а церемонија га је симболично повезала са народом и земљом Самое.

Током посете, краљ и краљица су примили бројне дарове од локалног становништва, укључујући плетене простирке, венце од осушених плодова пандана и печену свињу.

На крају церемоније, краљ је, у складу са обичајима, сипао неколико капи напитка на земљу као жртву боговима, пре него што је попио из кокосове чаше. Овај гест симболизује јединство са природом и локалним духовним веровањима.

Шта је "ава" и која дејства има?

Ава се стотинама година користила као церемонијално пиће на пацифичким острвима. Неки људи кажу да су његови ефекти слични алкохолу.

Корени се жваћу или мељу у кашу и додају у хладну воду. Добијени густи напитак, који се пореди са друштвеним еквивалентом вина у Француској, нуди се гостима и угледницима који посећују пацифичка острва.

Поред своје церемонијалне употребе, кава је најпознатија по својим опуштајућим квалитетима.

Кава се каже да подиже расположење, благостање и задовољство и ствара осећај опуштености. Неколико студија је открило да кава може бити корисна у лечењу анксиозности, несанице и сродних нервних поремећаја, како пише Моунт Синаи платформа.

(Глоссy)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas