Сви хотели у Србији који прођу хигијенски третман добиће печат који гарантује да су безбедни да примају госте.
Печат "Чисто & сигурно" гарантује да је објекат чист и безбедан, а добиће их хотели и ресторани који испуне више од 50 строгих ставки Протокола. Препознатљив печат је креирало Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде Србије ХОРЕС, по угледу на европске земље. Када виде овај печат гости ће знати да је објекат адекватно припремљен за сузбијане вируса.
Прочитајте још: Следећег викенда почињу групне туре по Србији, КОСОВО и МЕТОХИЈА на врху листе
Чланице удружења ХОРЕС добиће бесплатно овај печат, а остали објекти ће морати само да покрију трошкова доласка комисије. Смернице протокола припремила је радна група ХОРЕС-а састављена од предузетника уз препоруке медицинских стручњака Светске здравствене организације и Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".
Хотелијери ће добити детаљне протоколе.
- Хотелијери ће ускоро добити детаљне протоколе које треба да испуне, после чега ће на видним местима бити покривени печатом који ће гостима бити сигнал да су "сигурни и безебдни" - каже Георги Генов, директор ХОРЕСа.
Запослени ће чешће ићи на паузу због опреме.
Прва тачка Протокола је налог за генерално чишћење хотела по секторима. Запослени ће бити обучени како да се понашају од тренутка када уђу у објекат, а посебне смернице ће добити обезбеђење које дочекује госте. Објекти ће добити списак специјалних средстава за дезинфекцију, а чишћење ће бити апсолутно детаљно. Запослени ће ићи чешће на паузу, јер је ношење заштитне опреме заморно.
- Хотеле ће месечно свака соба коштати 72 евра по соби, јер сва та заштитна средства нису јефтина, али гости ће бити мирни када закораче у такав објекат - истиче Генов.
Нема више кечапа, у лифт и тоалет улази по једна особа
Гости више неће моћи да користе кечап, сенф, сосове, уља, со, шећер, чајеве и сличне ствари које се преносе по столовима. У лифту ће се истовремено возити само једна особа. И у тоалет може да уђе само по једна особа, што ће нарочито тешко пасти женама. Пре уласка у ресторан гости ће морати да дезинфикују или оперу руке. Мени ће бити на папиру и бацаће се после употребе.
- Циљ је да се подстакне опоравак хотела и ресторана, али и да се заштите гости и запослени - истиче Генов.
Дакле, на улазу у објекте постојаће дезо-баријере, а нове на улазу у ресторан и поново у кухињу. Посебна пажња ће бити посвећена спречаравању "легионарске болести", за коју постоје посебне инструкције.
Прочитајте још: Последња престоница српских деспота, а о храни која се тамо служила данас се снимају емисије (Фото)
Документ је структуиран у три макро подручја: први део општих препорука, други - од посебних захтева за подсекторе (Рецепција ресторани, барови, домаћинство угоститељство...) и трећи део, који је састављен од техничко-научног прилога за даље информације о вирусу ЦОВИД-19, који још изазива пандемију.
Овај протокол је урађен по угледу на Светски савет за туризам о чему можете читати КЛИКОМ ОВДЕ