Црвени и зелени купус богати су витамином Ц, калцијумом и гвожђем, који су неопходни за јачање имуног система и одржавање целокупног здравља
Купус је једна од најцењенијих зимских намирница, а његова лековита својства позната су од давнина. Ова једноставна, али хранљива повртарска култура обилује кључним хранљивим материјама и нискокалорична је, што је чини савршеним додатком за сваки дан.
И црвени и зелени купус богати су витамином Ц, калцијумом и гвожђем, који су неопходни за јачање имуног система и одржавање целокупног здравља. Купус се често конзумира као салата или се користи у припреми разних варива, посебно у хладнијим месецима.
Поред витамина и минерала, купус је пун влакана која могу повољно утицати на пробавни систем. Влакна помажу у одржавању равнотеже добрих бактерија у цревима, побољшавајући тако варење. За оне који желе да изгубе килограме, купус може бити одличан избор јер пружа осећај ситости, а при томе садржи врло мало калорија.
Једна од изузетних карактеристика купуса је његова могућност смањења хроничних упала у организму. Док упале могу бити корисне у неким ситуацијама, хроничне упале могу довести до озбиљних здравствених проблема, попут срчаних болести или артритиса. Купус, такође, може помоћи у чишћењу дисајних путева, ублажава симптоме астме и бронхитиса, а сок од купуса препоручује се за испирање код упала грла.
Купус је изузетно свестрана намирница у кулинарству. Може се јести свеж, као салата, или се може додати у разна јела попут супа и варива. Кисели купус је традиционални специјалитет који задржава све нутритивне вредности поврћа.
Редовним конзумирањем купуса можете допринети здрављу, уживајући у његовом богатом укусу и разноликости. Било да га припремате на традиционалан начин или испробавате нове рецепте, купус увек може бити одличан избор за здраву и укусну кухињу.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ