Данас је почео велики Васкршњи пост који траје наредних 48 дана, односно до Васкрса, који се обележава 5. маја. Пост подразумева умереност у свему, па између осталог и у храни и пићу. Одрицање од намирница животињског порекла, посебно меса, многима тешко пада, али постоји храна биљног порекла која је одлична замена.
Избалансирана храна је веома битна за наше здравље, те је посебно важно шта уносимо у тело за време поста, ако смо већ одлучили да постимо. Другачији режим исхране, односно елиминација меса, јаја, млека и млечних производа многима није једноставна, али уколико се добро припремимо - испланирамо оброке за пар дана, имамо на уму да ћемо на дуге стазе воћем и поврћем значајно допринети организму, биће нам сигурно лакше. Такође, уколико је јеловник уравнотежен и избалансиран, сигурно нећемо осећати глад.
Чест проблем за време поста, јесте то што се не конзумира месо и многима недостају протеини. Ипак, постоје намирнице које су сасвим солидна супституција.
Махунарке
Пасуљ, грашак и сочиво су јефтин, а добар извор протеина, влакана и гвожђа. Једу се као главни оброци, али лако се могу интегрисати у салате, супе, умаке. Уколико се конзумирају из конзерве, неопходно је да се провери етикета и препорука је да се купују они без шећера и додате соли.
Соја
Сматра се потпуним протеином, који је упоредив по квалитету са животињским протеинима, само што има мало масти и садржи значајну количину влакна и гвожђе. Конзумирање само 25 грама сојиних протеина дневно, уместо меса, може помоћи у смањењу нивоа холестерола. Ово је еквивалентно чаши сојиног млека или порцији тофуа од 80 грама, пише British Heart Foundation.
Киноа
Заљаста семена биљка се лако припрема - чаша киное, на две чаше воде се крича на лаганој ватри. Водити рачуна да се не прекува, а препорука је да се у њу стави сецкано поврће, као што су паприке, парадајиз, краставац, спанаћ, зачини, како би се добило храљиво јело. Такође, ваља напоменути да киноа има све есенцијалне аминокиселине које се налазе у животињским протеинима.
Орашасто воће и семенке
Бадеми, бразилски орах, али и семе бундеве и сунцокрета садрже здраве незасићене масти и протеине. Лако се могу додати у салате и тестенине или их јести обичне као ужину.
Житарице
Интегрални хлеб, пиринач и тестенина имају доста протеина, влакана и гвожђа од белих верзија. Браон пиринач са пасуљем, или хлеб са хумусом или путером од орашастих плодова, дају исто толико протеина као и комад меса.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ