Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
торта

Како је настала чувена МОСКВА ШНИТ? Све почиње давне 1974. у БЕОГРАДУ у кухињи ПОЗНАТОГ хотела (ОРИГИНАЛАН РЕЦЕПТ)

Шефица посластичарнице Аница Џепина добила је те 1974. године необичан задатак: да оригиналним тортама и колачима освежи понуду популарног београдског хотела.

1594647157_moskva.jpg
Oglas

Тада је настао чувени "москва шнит", торта коју су као својеврсни симбол града пробале и многе славне личности при посети Београду.

Вишње Фото: Пискабеј
Ова торта је понос Београда!

Вишње, ананас, сласни шампонез крем, хрскаве коре и бадеми спој су савршеног "москва шнита" који деценијама уназад задовољава и најзахтевнија непца српске престонице. И данас га служе са поносом, а домаћи сладокусци и туристи који дођу у Београд радо свраћају бар на једно "фино парче Београда".

Прочитајте још: ОМИЉЕНО јело детињства: ПАПРИКАШ са ноклицама и кромпиром (ФОТО)

Све је почело давне 1974. године, када су сецкане вишње урониле у сладак шампонез крем, а хрскава кора од бадема спојила их са сочним ананасом. Све то вештим рукама умешала је и наслагала први пут Аница Џепина. Управа је од ње тада затражила да направи колач који ће се издвојити по укусу од тадашњих слаткиша.

Све је почело давне 1974. године...

- Имала сам снаге и воље да унесем нешто ново у реновирани објекат, свашта ми је падало на памет, смишљала сам разноврсне рецепте док нисам створила шните са именом хотела - испричала је Аница Џепина (77) на 40. годишњицу настанка посластице.

Oglas
Додаје се и бадем
У масу "москва шнита" додаје се и бадем, да би маса била бела, а два крема се посебно кувају и потом спајају. То је жути путер крем. Све мора бити добро прокувано, а кори се, поред ораха додаје само једна кашика брашна и једна кашика "Петит Беуре" кекса који има довољно масноће.
Свашта ми је падало на памет, смишљала сам разне рецепте док нисам створила шните!

Вишње, ананас и бадеми главни су састојци овог колача, али тај избор није случајан. Вишње се прокувају густо, и процеде, а исти је поступак и са ананасом.

- На тај начин торта може стајати дуго, а да се не поквари - истиче Аница.

Прочитајте још: Направите РОЗЕ летњу РУСКУ чорбу која се НЕ КУВА (Фото)

Скромна креаторка "москва шнита" данас је увелико у пензији, али је рецепт остао исти, а у хотелу кажу да и не намеравају да га мењању.

Фото: Депозит

- Од како је колач настао па све до данас, није се ништа суштински мењало, али смо се ми свакако усавршавали - прича Јасмина Кулић.

Oglas
Иво Андрић овде има свој сто, а "москва шните" јели су Павароти, Роберт де Ниро...

Данас се прода око 12 тона "москва шнита" годишње, што је огромна количина, а то говори о квалитету који је и даље, после више од четири деценије присутан. Иако постоје оригинални рецепти за овај колач, он никада не може бити укусан као у нашем ресторану.

У ресторану где се служи "москва шнит" Иво Андрић и данас има свој сто, а посластицу која је постала прави београдски бренд су, приче кажу, пробали бројни чувени гости Београда, међу којима и Индира Ганди, Роберт де Ниро, Лучано Павароти...

Прочитајте још: Како да изгубите чак 20 килограма за само 90 дана - ЕВО РЕШЕЊА

Јасмина Кулић прича да је француски глумац Алан Нури, током двогодишњег радног боравка у Београду затражио 50 килограма "москва шнита".

- Алан Нури био је редован гост хотела и заљубљеник у баршунасте укусе "москва шнита". Када је за потребе представе у којој је играо са Миром Бањац у једном београдском театру набављао сценске реквизите, била му је потребна и права торта од 50 килограма. Нури је инсистирао да то буде управо "москва шнит". То је тренутак који никада нећу забораити - прича Јасмина Кулић.

Oglas

Како се прави "Москва шнит":

Ораси Фото: Пискабеј

Састојци

  • 23 јаја
  • 400 грама ораха
  • 100 грама слатких презли
  • 1.250 грама путера
  • 1.700 грама шећера
  • 700 грама ананаса
  • 700 грама брескве
  • 3 килограма вишања
  • 500 грама бадема

Прочитајте још: Једина торта коју једу БАЛЕРИНЕ, стави се у рерну и ЗАБОРАВИ! (ФОТО)

Припрема

За коре је потребно умутити беланца са 450 грама шећера и у то додати презле и орахе. Смеса се подели на четири дела, размаже на папир за печење и пече пола сата на 220 степени. У шампоњез крем ставља се килограм путера, килограм шећера и 20 жуманаца. Крем скувати и охлади, а посебно се ушпинује са 200 грама шећера и пола литра воде.

Oglas
Торта се филује: кора, ананас, брескве, крем...

У другој посуди умуте се три беланца и 50 грама шећера. Ушпиновани шећер сипа се у улупане беланце и док се маса хлади пенасто се умути путер. Оба крема се саставе и коре се филују следећим редом: кора - ананас и брескве - крем - кора - вишње - крем - кора - крем - кора- крем - бадем. Торта се на крају панира бадемом, претходно попареним, исеченим на листиће и печеним у рерни.

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Razna sreća14. јул 2020 у 20:06

E pa red je da se sadašnje generacije revanširaju i naprave isto tako dobar svoj kolač i nazovu ga `džepina`, ali obavezno mora biti u tom nivou ili bolji.

Oglas