Уколико сте пресолили кувано јело, постоје начини као то да поправите. Ово су неки од њих..
Ако сте пресолили супу, гулаш или умак, додајте воде и убаците поврће попут лука и шаргарепе па наставите да кувате још десетак минута.
И киселина помаже у ублажавању сланог укуса па слободно пресољеном јелу додајте лимунов сок или сирће. Сланост јела се може смањити и додавањем шећера или меда.
Прочитајте још: Како да НАЈБРЖЕ ОДМРЗНЕТЕ храну и спремите оброк
При руци треба имати кромпир или јабуку
Ако рецепт "допушта", додајте млеко или јогурт јер они такође "убијају" со. У народу постоји још један савет – кад пресолите јело, убаците један огуљени кромпир или јабуку, који ће упити вишак соли и након кувања га избаците из јела.
Искусни кувари саветују да јело треба пробати током припреме, а не само на крају. Будите опрезни и с додавањем пелата из лименке, маслина или капара јер садрже пуно соли.
Помаже и сир
Одличан додатак пресланим јелима је поврће попут тиквица исецканих на коцкице, које ће неутрализовати слани укус, а умак у који сте додали превише зачина најбоље је ублажити слатким укусима попут парадајза, које ће ублажити љутину.
Прочитајте још: У овоме је ЦАКА! Никада не треба да чекате да ОСЕТИТЕ ГЛАД и ИЗГУБИЋЕТЕ КИЛОГРАМЕ
Славна америчка куварица Марта Стјурт у превише зачињена јела предлаже додавање масније павлаке, попут оне за шлаг без шећера или другог кремастог млечног производа који ће ублажити умак.
Можете додати и мало млека с густином и растопљеним сиром или благим сиром за мазање.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ