Код кромпира на овај детаљ посебно треба обратити пажњу.
Кромпир се често налази на нашој трпези, али водите рачуна када купујете ово поврће. Један детаљ открива да ли се у њему налазе пестициди који могу бити опасни по здравље.
Зелена кора на кромпиру може да буде знак да ово поврће има токсичне супстанце.
Наиме, прво што треба нагласити је да је стварање зелене боје на кори кромпира природан процес. Када је ова намирница изложена светлости, почиње да се производи хлорофил, зелени пигмент који многим биљкама и алгама даје њихову боју.
Због тога се и боја коре кромпира мења од жуте или светло браон ка зеленој. На кромпиру који има тамно браон боју коре теже је приметити зелену боју, али ћете то најбоље видети када загребете или ољуштите део коре – ако испод коре приметите зелене трагове, то значи да је почео да се развија токсин.
Прочитајте још: Посластичарка објаснила како се ТОРТЕ које нису продате "ПРЕПРАВЕ" и понуде купцима ПОНОВО (ВИДЕО)
Треба нагласити још једну ствар – хлорофил који даје зелену боју кромпиру је потпуно безопасан и налази се у многим намирницама које свакодневно једемо, али овде је опасна друга супстанца – соланин.
Када се у овом поврћу услед изложености светлости произведе хлорофил, то подстиче производњу супстанце која штити ову намирницу од инсеката, бактерија, гљивица... Нажалост, та супстанца, соланин, може да буде токсична за људе.
Соланин функционише тако што инхибира ензим укључен у разградњу одређених неуротрансмитера. Такође, делује тако што оштећује ћелијске мембране и може негативно да утиче на пропустљивост црева.
Ова супстанца је иначе у малој количини присутна у кори и месу кромпира, али услед изложености сунчевој светлости, производи се у већим количинама.
Може ли љуштење кромпира да помогне?
Ниво соланина је највиши у кори кромпира, па у том смислу, љуштење може значајно да смањи присуство овог токсина.
Студије су показале да се љуштењем уклања најмање 30 одсто соланина из кромпира, али опет, то значи да у "месу" овог поврћа остаје још 70 одсто.
Ни кување, пржење, печење, не помажу да значајно смањите ниво ове супстанце, тако да ни после термичке обраде зелени кромпир неће бити ништа безбеднији за јело.
Уколико на намирници приметите тек мале тачке зелене боје, можете да их одсечете и поједете остатак кромпира, али уколико се зелена нијанса појављује на доста места на поврћу, најбоље је да га не једете.
Да бисте спречили производњу соланина у кромпиру, најбоље је да ово поврће, по куповини, чувате на сувом, тамном месту, како сунчева светлост, као ни превише високе или превише ниске температуре, не би утицале на њега.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ