Огроман је ефекат запршке од поврћа и житарица на здравље

Приликом пржења на уљу на високој температури молекули скроба постају обавијени уљем и систем за варење се мора мучити како би их разградио. Због тога запршка код неких особа може изазвати пробавне сметње попут надутости, тегоба у желуцу...
Здраве запршке од поврћа и житарица
Уместо класичне запршке може се узети део поврћа или махунарки из јела које желимо угустити, пропасирати га и вратити га назад у шерпу. Ова је метода погодна за припрему варива од пасуља. Густину може дати и раскувано поврће са скробом попут кромпира или шаргарепе, тако што се нарендају и додају у јело приликом кувања.
За варива су одличне и житарице попут пиринча, јечма и проса које пуштају слуз. Као згушњивач јела могу послужити и зобене пахуљице и мекиње које се раскувају у јелу. Осим жељене густине, зобене пахуљице и мекиње ће јела обогатити и корисним прехрамбеним влакнима.
(Б92)
БОНУС ВИДЕО