Важно је да знамо како се правилно одлаже храна, али и колико дуго сме да стоји у фрижидеру.
Месо, сир, јаја, риба, воће и поврће увек одлажемо у фрижидер како се намирнице не би поквариле.
Нутриционисткиња др Верослава Станковић говорила је у јутарњем програму на РТС на ову тему и истакла да млевено месо има најкраћи рок трајања, те да сме да буде само два дана у фрижидеру.
- Најопасније је млевено месо зато што се приликом млевења месо узима у руке, а никада нисмо сигурни колико су те руке нашег месара чисте, али и колико су наше руке чисте. Тако да оно може у фрижидеру да буде максимално два дана, јер већ губи квалитет и добија ону браонкасту скрамицу на себи. У замрзивачу сме да буде максимално до четири месеца - рекла је др Станковић за РТС и додала да воће и поврће може дуже да стоји у замрзивачу али то зависи и од начина на који га припремимо за одлагање.
Прочитајте још: Можда ћете се изненадити: Знате ли да ове намирнице у себи садрже вештачке боје?
- Поврће може до 12 месеци да се чува у замрзивачу и у сировом и у бланшираном стању.Воће не губи много нутритивних својстава, јер у принципу у воћу и поврћу имамо минералне материје које се не губе и имамо хидросолубилне витамине и не долази до њихове разградње. Губе се, али у мањем проценту него приликом термичке обраде - додаје докторка.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ