Већина воли пржену храну.
Користите маслиново уље
Маслиново уље је вероватно најбоље које можете да користите, ако већ морате да пржите. Оно је стабилније на високим температурама у односу на кукурузно и сунцокретово, што значи да можете да га користите дуже од осталих врста уља, а и даље ће задржати своје нутритивне вредности и квалитет.
Прочитајте још: Како брзо одмрзнути месо, поврће и воће?
Нека уље буде чисто
Уколико пржите у фритези, важно је да уље буде чисто. Ако га оставите да дуго стоји са остацима хране, почеће да гори, а јело ће вам имати укус загорелог. Ако користите старо уље, оно је вероватно изгубило своју хранљивост. Први начин је да склањате остатке хране из уља, а други је да га редовно мењате.
Прочитајте још: Уз помоћ ова ТРИ НАЧИНА проверите јесу ли јаја свежа
Једите поховану храну
Већина користи бело брашно за поховање које садржи глутен, па се добро веже за храну. Ипак, брашно које има много глутена подразумева да ће храна упити много масти. Користите пиринчано или кукурузно брашно.
Користите газирану воду или соду бикарбону
Још једна ствар која може да помогне када похујете нешто је да додате мало минералне газиране воде или соде бикарбоне. Док се пржи, из хране ће изаћи балончићи гаса, па ће храна самим тим мање апсорбовати масноћу. Уколико комбинујете овај и претходни трик, извесно је да ће вам оброк бити здравији.
Прочитајте још: Банане за ДОРУЧАК? Зашто ви ипак требало да размислимо?
Одржавајте температуру уља
Идеална температура уља за пржење је између 162 и 204 степени целзијуса. Уколико уље није довољно вруће, храна се неће испржити тако брзо као што би требало, па ће упити и много више масноће.
Уколико можете, предност дајте фритези уместо тигању и када извадите храну из уља, оставите је кратко на убрусу да бисте одстранили вишак масноће.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ