Кувари откривају састојак уз који је месо мекано и сочно, а сви га имамо у кући. Трик је веома једноставан
Корисна својства соде бикарбоне надалеко су чувена у кулинарству, али ако до сада нисте знали, она одлично помаже и у омекшавању меса. Сода бикарбона одличан је савезник када је било које месо у питању.
Млевено месо и обично месо
"На 450 грама млевеног меса додајте једну четвртину кашичице соде бикарбоне и оставите тако месо 15 минута пре припреме", саветује куварица и ауторка гастро тема Сара Тане.
"Млевена јунетина током печења испушта пуно течности, па је тешко постићи лепу карамелизацију и запеченост меса. Неки кувари решавају ту потешкоћу печењем мљевеног меса у мањим количинама, али трик са содом бикарбоном рјешава тај проблем", каже Сара, преноси Радио Сарајево.
У основи, ради о томе да виши пХ соде бикарбоне спречава везивање протеина и самим тиме губитак течности.
"Осим с јунетином, трик би требало да функционише и са ћуретином, пилетином, јагњетином или чак кобасицама", каже Сара.
Све што је потребно да урадите јесте да натрљате површину меса содом која ће подићи пХ вредност и спречити да се протиени стврдну током термичке обраде.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ