Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли знате чему служи першунов лист на врху јела? Није само за украс!

Першун је изузетно користан за наше здравље, а ево како и зашто је доспео и готово на свако јело у ресторанима

1684930417_shutterstock_96175772-persun-n-ajelo.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

У готово свим ресторанима кад добијете наручено јело, од пасте до меса и јаких, зачињених прилога, на врху увек добијете комадић першуновог листа. Већина људи сматра да је у питању декорација, па першун ћушкају по тањиру и оставе га са стране након оброка. Међутим, то није једина улога першуна јер је он много кориснији него што се то мисли.

Чисти уста

Како истичу кулинарски стручњаци, першун на врху припремљеног јела не служи искључиво за декорацију, то му је тек секундарна улога. Разлог због ког кувари на врх готово сваког јела стављају комад ове ароматичне биљке је врло практичан. Наиме, након оброка, посебно уколико сте јели јако и зачињено јело, першун треба полако појести како би се очистила уста, само водите рачуна да вам комадић те биљке не остане заглављен међу зубима. Першун неутралише непријатне мирисе који остану у усној дупљи након конзумирања зачињених јела.

Тај обичај датира из времена старих Римљана који су грицкање першуна користили за освежавање даха. Није познато који кувар се први досетио да то искористи и почне да ставља прешун на врх јела, али тај обичај се проширио на ресторане широм света пре нешто више од 100 година.

Декорација

Першун, наравно, служи и за декорацију јела, а за тај обичај „криви“ су месари. Наводно су они први почели да стављају прешун око свежег меса како би било примамљивије купцима. Тај трик су усвојили и кувари и до 1915. су готово сви ресторани почели да першуном декоришу тањир са јелом за своје госте

Укус

Трећи, али не и најмање важан разлог, јесте и чињеница да першун на сервираном оброку побољшава укус хране, због чега се најчешће насецка и поспе по јелу које је већ сервирано на тањиру.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas