Першун је изузетно користан за наше здравље, а ево како и зашто је доспео и готово на свако јело у ресторанима
У готово свим ресторанима кад добијете наручено јело, од пасте до меса и јаких, зачињених прилога, на врху увек добијете комадић першуновог листа. Већина људи сматра да је у питању декорација, па першун ћушкају по тањиру и оставе га са стране након оброка. Међутим, то није једина улога першуна јер је он много кориснији него што се то мисли.
Чисти уста
Како истичу кулинарски стручњаци, першун на врху припремљеног јела не служи искључиво за декорацију, то му је тек секундарна улога. Разлог због ког кувари на врх готово сваког јела стављају комад ове ароматичне биљке је врло практичан. Наиме, након оброка, посебно уколико сте јели јако и зачињено јело, першун треба полако појести како би се очистила уста, само водите рачуна да вам комадић те биљке не остане заглављен међу зубима. Першун неутралише непријатне мирисе који остану у усној дупљи након конзумирања зачињених јела.
Тај обичај датира из времена старих Римљана који су грицкање першуна користили за освежавање даха. Није познато који кувар се први досетио да то искористи и почне да ставља прешун на врх јела, али тај обичај се проширио на ресторане широм света пре нешто више од 100 година.
Декорација
Першун, наравно, служи и за декорацију јела, а за тај обичај „криви“ су месари. Наводно су они први почели да стављају прешун око свежег меса како би било примамљивије купцима. Тај трик су усвојили и кувари и до 1915. су готово сви ресторани почели да першуном декоришу тањир са јелом за своје госте
Укус
Трећи, али не и најмање важан разлог, јесте и чињеница да першун на сервираном оброку побољшава укус хране, због чега се најчешће насецка и поспе по јелу које је већ сервирано на тањиру.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ